Helyi közélet

2017.05.08. 10:11

Bevált a kastélyturizmus Pácinban

Pácin - Néhány évvel ezelőtt egy turisztikai beruházásnak a Bodrogköz három nevezetességét, a karosi honfoglalás kori temetőt, a karcsai Árpád-kori templomot és a pácini Mágocsy-kastélyt egy karikára fűzték fel.

Pácin - Néhány évvel ezelőtt egy turisztikai beruházásnak a Bodrogköz három nevezetességét, a karosi honfoglalás kori temetőt, a karcsai Árpád-kori templomot és a pácini Mágocsy-kastélyt egy karikára fűzték fel.

Növekvő látogatottság

– Minden olyan kezdeményezésnek örülni kell, amely a régiónkkal kapcsolatos, hiszen a turizmus fellendülése erősíti a település ismertségét – mondja Gégény Zsuzsanna, Pácin polgármestere. – Amióta felújították a reneszánsz Mágocsi-kastélyt, Pácin igazi ékességét, érezhetően megnőtt a település, elsősorban e műemlékünk látogatottsága. Szezonban egymást érik a csoportok, amelyek közül sokan, ha már itt vannak, megnézik a települést is. Többen később a barátaikkal együtt visszalátogatnak hozzánk, mert megtetszett nekik a környezet és esetleg igénybe veszik a kastély vendégszobáját.

Rendezvények

Más látványosságai is vannak a településnek, hiszen a nyári Bodrogközi Napoknak hagyományosan Pácin a házigazdája.

– Az idei kiemelt rendezvény lesz, hiszen jubileumhoz értünk, huszadik alkalommal rendezzük meg a Bodrogközi Napokat – mondja Gégény Zsuzsanna. – Az első nap ezúttal is a kulturális programoké és a konferenciáé lesz, míg másnap ökumenikus istentiszteletet rendezünk, utána pedig kezdetét veszi a település egykori polgármesteréről elnevezett Barati Attila Labdarúgó Emléktorna. Felkészülten várjuk a nemzetközi kerékpáros versenyre, a Mágócsi Kupa megrendezésére is a versenyzőket, amelynek a helyszínét biztosítjuk, és az indulók vendéglátásáról is gondoskodunk. A rendezvény fővédnöke dr. Hegedűs Csaba birkózó, olimpiai bajnokunk, aki már több alkalommal járt településünkön. A kerékpárversenyt június 11-én tartjuk meg, a résztvevők különböző távokra nevezhetnek be. Persze, addig sem maradunk program nélkül, hiszen már nagyon készülünk a május 20-i pácini családi napra, ahol főzőversenyre és különböző programokra várjuk az érdeklődőket .

A Mágocsy-kastély

A falu legfőbb nevezetessége a középkorú reneszánsz stílusú kastélymúzeum, amit 20 hektáros erdős park, a Bárókert vesz körül.

Az egyemeletes, kéttraktusos épületet kezdetben nem erősítette torony, nem vette körül várfal, vizes­árok. A külső homlokzat díszeit nem csak az ablakkeretezések adták, az épület sarkait kék-vörös színűre festett armírozással hangsúlyozták, s nem utolsósorban a bejárat fölött helyezték el az építtetők a legszebb kőfaragványt, a címeres, 1581-es évszámmal ellátott feliratos táblát, amely hírnevüket hirdette.

A XVI. század végén, a Mágocsyak korában az emeleten hét helyiség volt: a nagyterem, a hálószoba az árnyékszékkel, a boltozatos kamra, a pitvar kandallóval, az előtér a lépcsőfeljáróval és a kályhafűtőkamra.

Az 1977–1987 között végzett teljes rekonstrukció során az épület XVI. századi formája került visszaállításra Az 1987 óta hazánk egyik legjelentősebb késő reneszánsz építészeti emlékének számító pácini kastély a Bodrogközi Kastélymúzeumnak ad helyet.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában