2017.05.15. 11:10
A nap receptje: villányi mandulatorta
Debrecen, Legyesbénye, Miskolc, Nyíregyháza - Az előkészületekhez is kell némi kézügyesség, cserébe viszont olyan desszertet kap, amiből mindenki kér majd repetát.
Debrecen, Legyesbénye, Miskolc, Nyíregyháza - Az előkészületekhez is kell némi kézügyesség, cserébe viszont olyan desszertet kap, amiből mindenki kér majd repetát.
Hozzávalók:
Elkészítés:
8 tojásfehérjét 50 dkg cukorral gőz felett kemény habbá verünk, ha kész, óvatosan beleszórjuk a mandulát és levesszük a tűzről. Egyenletesen elosztjuk a 4 papírlapra, szépen elsimítva, és előmelegített sütőben pléhtepsire rakva egyenként kisütjük, vagyis szárítjuk, mint a habcsókot (240 fokon körülbelül 5–6 percig a sütő közepén). Ha kisültek, a papír könnyen leválasztható, vagy tortamesterrel, vagy 2 széles pengéjű kés segítségével. 8 tojássárgáját 5 dkg cukorral, a lisztet 2 csomag vaníliával és a kávéval gőz felett felfőzzük állandó keverés mellett. A tűzről levéve átszűrjük és langyosra hűtjük, beleszeljük a margarint, és addig keverjük, míg el nem olvad. Kifagyasztjuk és géppel habosra keverjük. Ezzel töltjük 3 sorban a lapokat, és a 4. lappal beborítjuk. Kívülről csokireszelékkel lehet díszíteni.
- Hugya Sándorné, Legyesbénye -