Helyi közélet

2017.04.24. 17:32

Nagy előrelépés volt Pálházán

Pálháza - A hét minden napján szolgálatban van a mentőkocsi Pálházán.

Pálháza - A hét minden napján szolgálatban van a mentőkocsi Pálházán.

Tavaly decemberben avatták fel a mentési pontot Pálházán a volt polgármesteri hivatal épületében. Áprilistól egy újabb változás következett be a mentési pont életében.

A cél egy önálló hegyközi mentőállomás lenne a városban, és bízom abban, ezzel az első lépést már meg is tettük ebbe az irányba."

Előrelépés

– Már az is egy hatalmas előrelépés volt a település életében, hogy létre tudtuk hozni a mentési pontot – mondja Szebeni Endre, Pálháza polgármestere. – Bár a cél egy önálló hegyközi mentőállomás lenne a városban, és bízom abban, ezzel az első lépést már meg is tettük ebbe az irányba. Eddig hétfőtől péntekig látta el a mentési pont a feladatát, de április elejétől ez is kibővült, most már a hét végén is szolgálatot teljesít a mentőkocsi és a személyzete. Szükség is van erre, hiszen a környéken nagyon sok az idős ember, akiknek egyáltalán nem mindegy, hogy Sátoraljaújhelyről jön ki szükség esetén a mentőkocsi, vagy innen jut el a célig jóval rövidebb idő alatt. Ha sürgős esetről van szó, ez a pár perc nagyon is sokat jelenthet.

Indul a szezon

A turistaszezon beindítása is indokolhatja a mostani bővítést.

– Ha csak a Pálházáról induló kisvonat évi 30–35 ezres utasforgalmát nézem, akkor ez is indokolhatja a mentőponton szolgálatot teljesítő kocsi hétvégi jelenlétét is – mondja Szebeni Endre. – A kirándulók gyakran túráznak a hegyekben, ami potenciális veszélyforrás, hiszen egy rossz lépés, és már megtörténik a baj. Előfordult már olyan is, hogy valaki fel akart venni a földről valamit és nem vette észre, hogy ott egy vipera pihen. Ilyenkor is rengeteget számít, milyen hamar érkezik a szakszerű segítség. Nyáron például a közeli Pusztafaluban sok gyerektábort tartanak, ott is elő szoktak fordulni balesetek. A Füzéri vár felújítása óta ott is jelentősen megemelkedett a látogatók száma, akik zömmel a hét végén keresik fel a Hegyközt, ezért nem árt készenlétben lenni. Azt a már eltelt néhány hónapban tapasztaltam, amióta Pálházán a mentési pont üzemel, azóta nyugodtabbak az emberek, nem csak Pálházán, a környéken is.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában