Helyi közélet

2017.04.21. 18:28

Küszöbön a klímaváltozás: globális gond, helyi válasz

Miskolc - Készülőben van Borsod-Abaúj-Zemplén megy­e k­­límastratégiája.

Miskolc - Készülőben van Borsod-Abaúj-Zemplén megy­e k­­límastratégiája.

„Mára eljutottunk arra a szintre, hogy az emberi tevékenység káros mellékhatásai már nemcsak egy-egy település, iparvidék környezetére vannak hatással, hanem egész régiók éghajlatára és az általános felmelegedésen keresztül a Föld klímájára” – adta meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei éghajlatváltozási konferencia alaphangját Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

Az emberi tevékenység káros mellékhatásairól van szó. Török Dezső

A KEHOP keretében pályázatot nyert a megyei önkormányzat, amely keretében elkészítik a megyei klímastratégiát, és a megvalósítást segítő szemléletformáló tevékenységet indítottak. Ennek keretében rendezték meg a megyei éghajlatváltozási konferenciát.

Valódi cselekvés kell

Dr. Fancsik Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója megjegyezte, a projekt eljutott a valódi cselekvés stádiumába. A mostani, hirtelen időjárás-változásra is utalva kiemelte a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás fontosságát. Az egymásra épülő települési, megyei, országos szintű stratégiának megoldási javaslatokat is adni kell a klímaváltozással kapcsolatos időjárási szélsőségek elleni védekezésre, alkalmazkodásra. A károsanyag-kibocsátás és klímaváltozás okozta kedvezőtlen hatások miatt erre nagy szükség van.

Dr. Radvánszky Bertalan, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikai referense emlékeztetett, hogy az ipari forradalom óta bekövetkezett nagy felmelegedésben jelentős szerepe van az emberi tevékenységnek. Ez a folyamat egyre erősebb időjárási anomáliákkal jár együtt, a víz körforgása egyre szélsőségesebb. Magyarországon és benne megyénkben is a folyamszabályozások és a városok terjeszkedésének hatására a természeti környezetet felváltotta a társadalmi környezet.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában