Helyi közélet

2017.03.15. 10:11

Idén népkonyha szolgáltatás is indul Aszalón

Aszaló - Dr. Mészáros István, Aszaló polgármesterének vendégei voltunk a napokban.

Aszaló - Dr. Mészáros István, Aszaló polgármesterének vendégei voltunk a napokban.

– Nem vagyok elégedetlen a tavalyi esztendővel – jelentette ki dr. Mészáros István, Aszaló község polgármestere. – Több pályázatot is sikerült megnyernünk: az egyik keretében a település konyhája kerül felújításra. Ez egy 40 millió forint nagyságrendű önrésszel, illetve állami támogatással megnyert pályázat, aminek keretében a konyhát új burkolattal, nyílászárókkal és a szükséges elektromos- és vízrendszer-felújítással látjuk majd el. A másik jelentősebb pályázatunk az az adósságkonszolidációban részt nem vett önkormányzatok támogatása jogcím. Ennek kapcsán három fő csoportra, illetve három fő feladat megvalósítására nyertünk 20 millió forintot. A pályázat keretében a munkálatok már folyamatban vannak.

Nem vagyok elégedetlen a tavalyi esztendővel.

Dr. Mészáros István

A három rész így „jön össze”: az önkormányzati hivatal festése már tavaly megvalósult, jelenleg a hivatalt körbevevő kerítés felújítási munkálatai tartanak. Érthetően vannak olyan kültéri munkák, amit az időjárás miatt nem tudott az aszalói önkormányzat lezárni. Ottjártunkkor is dolgoztak a kivitelezők a kerítésen, dr. Mészáros István szerint hamarosan végeznek, ezáltal megújul a régi, több évtizedes „határoló”.

– A 20 millió forintos pályázati keret harmadik részében egy lakást fogunk megvásárolni, amely a későbbiekben a nagy létszámú közfoglalkoztatottunk úgynevezett adminisztratív helyiségét fogja jelenteni – árulta el az aszalói polgármester. – Így a jövőben ezeket a feladatokat nem az önkormányzat épületében kell ellátni. A lakás teljesen fel lesz újítva, természetesen új bútorzatot és számítástechnikai eszközöket is kap.

15 kiírásban

A polgármester arról is beszélt, hogy nemrégiben tekintették át az idei évet. Ami biztos, hogy 15 pályázati kiírásban vesznek részt, melyeknek keretében különböző fejlesztéseket szeretnének eszközölni a településen. Azt sem titkolta a településvezető, hogy most is vannak olyan futó pályázataik, amelyek keretében különböző oktatási tevékenységeket folytatnak.

– Beadtunk egy 100 millió forint összértékű pályázatot, ami egy magas hozzáadott értékű közmunkaprogram lenne – tudtuk meg. – Jelenleg a megyei elbírálása van folyamatban, a későbbiekben minisztériumi egyeztetéseken kell majd ott lennünk.

Megtudtuk: az aszalói tervezett tejüzem főként kecskesajtgyártással foglalkozna. Az ehhez szükséges állatállomány most is megvan, több mint 40 kecskéje van Aszalónak, ráadásul az állományt fejlesztik is. A kecskék mellett vannak sertések is: közel 50 hízóval és anyadisznóval rendelkeznek. Ezeknek az értékesítése korábban a közfoglalkoztatottak körében történt, idén viszont szeretnék a helyi konyha normatívájába visszaforgatni, ami az önkormányzat költségvetésének is jót tenne.

– Vizsgáljuk azokat a lehetőségeket, hogy az általunk megtermelt húst miként hasznosítsuk a közétkeztetésben – fogalmazott dr. Mészáros István. – A kecske- és sertésállomány mellett nem mellékesen nagy létszámú libánk is van, és folytatjuk a tavalyi év gyakorlatát: saját keltetőüzemünkben a libák tojásait keltetjük, és a kikelt kis libákat folyamatosan tudjuk értékesíteni helyben. Ezzel 2016-ban sem volt gondunk.

Elhangzott az is, hogy Aszaló nyolc szarvasmarhával is rendelkezik, ám ezt az állományt is igyekeznek bővíteni. Ha pedig a tejüzemes pályázata nyer a településnek, akkor ezt az állományt nagyobb léptékben fogják fejleszteni.

Szó esett arról a közös konzorciumról is, amit Halmaj és Felsődobsza önkormányzatával közösen hoztak létre (erről korábban Tóth József, Halmaj polgármestere is beszélt hosszabban lapunknak). Mint ismert, a projektben egy Halmaj és Aszaló közötti külterületi összekötő út kiépítését tervezik: 2,7 km hosszú és 1–3 méter széles szilárd burkolatú út épülne, két oldalt másfél-másfél méternyi padkával. A tervek szerint közel 115 millió forint lenne az összköltség, amihez 5 százalékos önerő szükséges.

– Bízunk benne, hogy 2018-ban megvalósul mindez – mondta az aszalói polgármester.

Vegyesbolt nyílik

Aszaló egyébként 2016 óta a COOP-tól bérel egy üzlethelyiséget, aminek megnyitását erre a hónapra tervezik. Az önkormányzatnak van egy cége, egy szociális szövetkezet, amiben tag az önkormányzat, ez a cég fogja a boltot működtetni.

– Ez egy vegyesbolt lesz – mondta a település vezetője. – Tavaly megvettük az üzlet berendezési tárgyait, idén pedig a népkonyha szolgáltatás is elindul nálunk. Ennek keretében tulajdonképpen mindenki ingyenebédhez juthat Aszalón.

Dr. Mészáros István végezetül beszámolt lapunknak arról, hogy megtartotta közös testületi ülését Aszaló és Alsóvadász. Mind a közös önkormányzati hivatal költségvetését, mind Aszaló költségvetését ellenszavazat nélkül fogadták el úgy, hogy annak határideje egyébként március 15-e.


További tervek 2017-re

A napokban kapta azt az információt Aszaló vezetése, hogy a község is nyert azon a pályázaton, amelyen a hősi halottak emlékére megfelelő megemlékezőhelyet tudnak majd építtetni még 2017-ben.

– Gyümölcs és zöldség tárolására alkalmas hűtőház kerül megépítésre, továbbá szociális bérlakások kialakítását tervezik.

Őshonos állatokat bemutató látogatóközpontot szeretnének kialakítani a tájház mellett, valamint egy erdélyi stílusban, fából készült kültéri rendezvények megtartására alkalmas fedett színt szeretnénk építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában