Helyi közélet

2017.03.15. 12:42

Határok nélkül utaztattak a diákok, de csak „játszásiból”

Miskolc - A Berze turisztikai szakos diákjai ültek a standok mögött.

Miskolc - A Berze turisztikai szakos diákjai ültek a standok mögött.

Görögország, Ciprus, Törökország – sorolta a legjobb utakat Toldi Petra, amikor a standjánál érdeklődtünk, hova lenne érdemes utazni az idén. Azt is megtudtuk, miért ezeket ajánlotta: ár-érték arányban a legjobb nyaralások. Persze ezután még több kérdés következett: mikor mennénk, hányan, milyenek az igényeink, milyen ellátást szeretnénk. Ezek ugyanis elengedhetetlen információk ahhoz, hogy egy utazásszervező érdemben segíthessen. Petrának sikerült, ajánlata meggyőzött, a prospektusokat lapozgatva pedig valóban a legjobb oldalukat mutatták ezek a turisztikai desztinációk. Lefoglalni viszont nem tudtuk az utakat, még ha akartuk volna sem. Mindez ugyanis egy „játszásiból” megrendezett utazási kiállításon történt, amit a Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola turisztikai szervező és értékesítő szakán tanuló végzős diákok rendeztek. A keddi esemény része volt az iskola jubileumi – idén 130 éves a Berze – szakmai rendezvénysorozatának, ahol gyakorlati tapasztalatot is szerezhettek a végzős tanulók.

Öt év elméleti tudását próbálhatták ki a gyakorlatban is.

Obritovics Márta

Végzős diákoknak

Határok nélkül, ezt a címet kapta a diák utazási kiállítás, ahol az utazási irodák standjai mögött tanulók ültek, de az előadásokat, prezentációkat is ők tartották, illetve utazási irodák, biztosítótársaságok is bemutatkozhattak.

– Minden évben rendezünk ilyen jellegű programot a végzős diákoknak, de az idén először szerveztünk utazási kiállítást – mondta Obritovics Márta, a turisztikai szakos hallgatók tanára, a program egyik szervezője. – Igyekszünk mindig új ötletet kitalálni, ahol a tanulók az öt év alatt megszerzett elméleti tudásukat a gyakorlatban is kipróbálhatják. A mostani kiállítás megszervezésében is aktívan részt vettek. Igyekeztünk erre az időpontra időzíteni az eseményt, hiszen most van a nyári utazások lefoglalásának ideje is.

Megtudtuk azt is, a standok mögött álló diákok részfeladatokat már meg tudnak oldani, tudnak segíteni az érdeklődőknek. De van olyan diák, aki a teljes foglalási folyamatot képes lenne összekapcsolni – árulta el a tanár. Azt azért hozzátette, a diák ­utazási kiállítás csupán gyakorlat, teljes foglalásra természetesen nincs mód.

Szeretek utazni, megtervezni a saját utazásomat.

Vanyó Írisz

Szakmában vagy azon kívül?

Miért választotta a turisztika szakot? – kérdeztük Petrát. „Szeretek utazni, új helyeket megismerni, de az iskolaévek alatt rájöttem, inkább a másik szak, a marketing érdekel, a későbbiekben ezen a területen szeretnék majd dolgozni” – válaszolta.

Azt is elmondta, a közelmúltban a budapesti, igazi utazási kiállításon is részt vett, ahol színes programok, érdekességek szórakoztatták a közönséget. „Az összes utazási iroda ott volt, nagyon nagy élmény volt” – fogalmazott.

– Szeretek utazni, megtervezni a saját utazásomat – ezzel indokolta Vanyó Írisz, hogy miért is a turisztika szakot választotta a Berzében. Ő prezentációt is tart arról, mit tanulnak, mivel foglalkoznak a turisztikás diákok. Lapunknak pedig elmondta, a mediterrán országokat kedveli, főleg Olaszországot, Spanyolországot, így szívesen ajánlott utakat ezekre a desztinációkra. Azt is megtudtuk, ő a szakmában szeretne elhelyezkedni, akár utazási irodában, de az idegenvezetés is érdekli, szeretné azt is megtanulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában