Helyi közélet

2017.03.14. 15:13

Gyümölcslevet Szemeréről!

Szemere - Kész az épület, megérkezett a gépsor, kezdődhet a gyártás.

Szemere - Kész az épület, megérkezett a gépsor, kezdődhet a gyártás.

Lehet, hogy jövőre már az abaúji óvodás és iskolás gyerekek a szemerei, 100 százalékos gyümölcslevet fogják inni ebédjük után. Erre minden esély megvan, hiszen Szemerén elkészült a gyümölcsfeldolgozó-üzem, és a napokban a gyümölcslé készítéséhez szükséges gépsor is megérkezett.

Farkas Ferenc polgármester mesélte el lapunknak az üzem történtét. A településen árverésre bocsátottak egy nagyobb épületet, amire nem volt jelentkező. Így az önkormányzat vásárolta meg azzal, hogy majd lesz belőle valami. A tavalyi, országos közfoglalkoztatási kiállításon jött az ötlet, hogy érdemes lenne gyümölcsfeldolgozót létrehozni. A szemerei önkormányzat be is nyújtotta pályázatát a Belügyminisztériumhoz, ahol kedvező fogadtatásra talált, 41 millió forintot biztosítottak az üzem kialakítására. Ezen 20 közfoglalkoztatott dolgozott folyamatosan 1 évig.

Gyümölcslé

– Tartósítószer nélküli, 100 százalékos gyümölcslevet fogunk előállítani a Szociális Szövetkezet keretein belül. Az átadás-átvétel épp most folyik. A Belügyminisztérium újabb támogatásának köszönhetően megérkezett a vadonatúj gépsor is, amely óránként 400 liter gyümölcslevet tud majd készíteni. A Fókusz pályázat pedig 6 ember foglalkoztatását teszi lehetővé. A további tervek között szerepel egy hűtőház létrehozása, hogy az üzembe érkező gyümölcsöt tárolni is lehessen, és persze óriási feladat lesz a gyümölcslé értékesítése – mondta. Farkas Ferenc szeretné, ha a környező települések gyermekei az egészséges, szemerei gyümölcslevet innák majd.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában