Helyi közélet

2017.03.14. 14:54

Csak mese volt a fáji mesekastély?

Fáj - Valami rejtély folytán az épület kikerült a Nemzeti Kastélyprogramból.

Fáj - Valami rejtély folytán az épület kikerült a Nemzeti Kastélyprogramból.

„Hamarosan megújul a Fájban található Fáy-kastély, a Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően”, írtuk 2015 februárjában annak kapcsán, hogy az edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyban tartott szakmai tanácskozáson a Fáy-kastély jövőjét is felvázolták a szakemberek. Az akkori tervek arról szóltak, hogy a történelmi épületben mesemúzeumot alakítanának ki, mivel Fáy András, a kastély egykori tulajdonosa jeles fabulaíró volt. De ezenkívül gondolkodnak szociális feladatokban is.

Több turistát vonzana a felújított kastély.” Dávid József

Tervek maradtak?

Akkor a település polgármestere, Dávid József azt nyilatkozta lapunknak: nagyon örülnek a terveknek, és úgy tudja, a kastélyprogram második üteme, ami a Fáy-kastélyt érinti, fél év múlva indul. A polgármester azonban reménykedik abban, hogy a felújítás munkát ad majd a helyi embereknek, és később a vendéglátásban is dolgozhatnak. Úgy tudja, nemcsak mesemúzeum, de egy mesemajorság kialakítása is tervben van. Az önkormányzattól megvásárolt egy volt lakóházat is a kastély akkori fenntartója, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, amiben turistaszállót, kávézót és éttermet alakítanának ki. A polgármester úgy fogalmazott: mindenképpen profitálnának a kastély felújításából, hiszen megnőne az idegenforgalom a kicsinyke csereháti településen.

Megszűnt

2017. január 1-jével azonban a Forster Központ megszűnt, feladatköreit három intézmény között osztották szét. Ezek: a kulturális örökség védelméért felelős minisztérium, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Magyar Művészeti Akadémia.

A napokban Fájban jártunk, és meglepődve tapasztaltuk, hogy 2015 óta semmiféle felújítás vagy fejlesztés nem történt a kastélyban. Az épület gondnoka is megerősítette azt, hozzátéve, ő nem nyilatkozhat az ügyben.

Aztán kiderült, hogy két év elteltével a Fáy-kastély valahogy kikerült a Nemzeti Kastélyprogramból. A kormány ugyanis 2016-ban felülvizsgálta a programot. A Miniszterelnökségtől az alábbi levelet kaptuk kérdéseinkre:

„A kormány a „Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram felülvizsgálatáról” szóló 1773/2016. (XII.15.) számú kormányhatározata rögzíti azon helyszíneket, melyek a programokban szerepelnek. A Nemzeti Kastély- és Várprogramban azon helyszínek fejlesztése valósul meg, melyeket a kormányhatározat rögzít. A Fáy-kastély nem szerepel ebben a határozatban, így a program jelenlegi ütemében nem tervezi a kormány a felújítását, de az intézmény működésének feltételei biztosítottak. A kastély jelenleg is látogatható, a helyszínen idegenvezetés is zajlik.”


Háromból csak kettőnek jutott pénz

2014 decemberében még ott volt az edelényi, L’ Huillier–Coburg-kastély és a füzérradványi Károlyi-kastély mellett a fáji Fáy-kastély is a Nemzeti Kastélyprogramba bekerült épületek között. Akkor Sághi Attila, a Forster Központ elnöke a következőket mondta:

„Jövő évtől kezdődően 4 éves időtartamban összesen 10 milliárd forintot juttat majd minden éves költségvetés a Nemzeti Kastélyprogramra Magyarország polgárai adójából. Nekünk az a dolgunk, hogy ezek mellé uniós pályázatokon elhozzuk a hiányzó nagyobb részt, négy év alatt 30 milliárd forintot. Így összesen 40 milliárdot fordíthatunk a 35, programba bekerült műemlék felújítására.”

A Kastélyprogramot azonban többnek szánták puszta épület-rehabilitációknál, már a kiválasztásnál is fontos szempont volt a hasznosítás, vagyis hogy a felújítás után működő, élettel teli intézmény vagy intézmények töltsék meg a műemlékeket.

Az edelényi és a füzérradványi kastély azóta megújult. A Miniszterelnökség azt azonban nem indokolta, hogy a fáji kastélyra miért nem jutott forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában