Helyi közélet

2017.02.09. 09:54

Vannak betöltetlenek praxisok és van, ahol várni kell rá

Felsőzsolca - Több orvos is nyert támogatást megyénkben háziorvosi körzet vásárlásra tavaly.

Felsőzsolca - Több orvos is nyert támogatást megyénkben háziorvosi körzet vásárlásra tavaly.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2014 óta írja ki évente a letelepedési, 2015 óta pedig a praxisjog vásárlási pályázatokat. A cél, hogy támogatást nyújtson azoknak a háziorvosoknak, akik praxisjogot vásárolnak. Az elbírálás során előnyt élveznek azok az orvosok, akik nyugdíjas korú kollégájuktól veszik át a körzetet. Nem véletlen, hogy elindult ez a fajta támogatás, ugyanis az elmúlt években arról lehetett hallani, hogy elöregedőben van a háziorvosi korfa, és sokan nem tudnak megválni a praxisuktól érdeklődő híján. A 2016-os pályázaton öt orvos nyert praxisvásárlásra támogatást Borsod-Abaúj-Zemplénben, a letelepedési támogatását pedig három megyénkbeli orvos nyerte el, igaz, az államtitkárság tájékoztatása szerint kettő esetben nem került sor szerződéskötésre.

Dr. Pohl Balázs és dr. Pohl Loréna Imola | Fotó: Kozma István

Kétoldalú praxishelyzet

Dr. Pohl Balázs és felesége, dr. Pohl Loréna Imola is sikeresen pályázott, augusztus 1-jén kezdték meg a munkát a frissen megvásárolt háziorvosi körzetben, Balázs Felsőzsolcán, míg Imola Miskolcon, a Csabai kapuban. Ahogy mondják, a támogatás óriási segítség egy fiatal kezdő orvosnak.

Sok kezdő orvos nem látja, miből és hogyan lesz praxisa. Ddr. Pohl Loréna Imola

Váltottak

– Én hat évet voltam otthon a gyerekekkel és a háziorvosi munkát láttam a legjobbnak a munkába való visszatérésre, többek közt a rendelési idő miatt is. Eredetileg mozgásszervi rehabilitáción kezdtem a szakmát, de átszakosodtam háziorvosi szakra – meséli dr. Pohl Loréna Imola. Férje a belgyógyászaton kezdett dolgozni, majd azt követően szem­orvos szeretett volna lenni, de végül a háziorvosi munka mellett tette le a voksát.

– A háziorvos feladata, túl a betegirányításon és a napi feladatok ellátása mellett a megelőzés. A korhoz kötött betegségek szűrése, a népbetegségek szűrése és kezelése a betegek egyetértésével – magyarázza a munkáról.

Azt mindketten megerősítik, hogy az egyetemisták valóban nem akarnak háziorvosok lenni, mindenki sebésznek vagy egyéb műtétekkel járó szakra készül. De véleményük szerint, ha az ember családos lesz és van két gyermeke, akkor más szempontok is szerepet kapnak, mint korábban.

– Sok kezdő azért sem akar háziorvos lenni, mert nincs miből, nem látja, hogyan lesz praxisa, hogy tudja megvásárolni. Debrecenben például éveket kell várni arra, hogy legyen szabad, megvásárolható praxis, de mi is évek óta figyeltük, hogy legyen olyan, amit meg tudunk szerezni – teszi hozzá Loréna.

Ugyanakkor az is igaz, hogy miközben a városokban nehéz háziorvosi körzethez jutni, addig vidéken sok a betöltetlen praxis, mert a fiataloknak nem vonzó távol a nagyvárostól. Ha pedig valami miatt később meggondolják magukat és megválnának a praxistól, akkor problémát okoz az eladása.

– A praxisvásárlásra adható támogatás az egyik része a pályázatnak, a másik a betöltetlen vagy tartósan betöltetlen praxisra volt kiírva. Ott azt premizálták, hogy végre valaki ott dolgozzon, míg a vásárlás egy adás vétel segítése – fűzi hozzá Balázs.

Nem bánták meg

Míg Felsőzsolcán a szépen felújított egészségházban dolgozhat a férj, addig a miskolci rendelőt jelentősen fel kellett újítani, majd negyven­éves épület és eszközök álltak rendelkezésre. Gyakran ezek a pluszköltségek is elriasztják az érdeklődőket, hogy háziorvosok legyenek.

Könnyen és problémamentesen sikerült a beilleszkedés, elfogadták őket a betegek. Nagyon jól ápolt praxist vettek át, amivel nagy szerencséjük van. Azt azért Balázs mosolyogva elárulja, hogy bár az augusztus nem egy olyan időszak, amikor sokan lennének betegek, mégis nagy számban érkeztek a páciensek, hogy megnézzék, milyen az új orvos, találkozzanak és megismerkedjenek vele. Ahogy mondják, nem bánták meg a döntést és hosszú távon terveznek a körzeteikben, a pályázaton való indulást pedig minden kollégájuknak csak ajánlani tudják.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában