Helyi közélet

2017.02.12. 14:46

„Törekszem arra, soha ne ismételjem önmagamat”

Sárospatak - Ágoston Andrást választották 2016-ban az Év főkertészévé.

Sárospatak - Ágoston Andrást választották 2016-ban az Év főkertészévé.

Több mint 40 éve dolgozik Sárospatak zöldfelületeiért Ágoston András főkertész, akit 2016-ban az Év főkertészének választottak.

Törekszem arra, hogy soha ne ismételjem magam." Ágoston András

Nem várt elismerés

– A Virágos Magyarországért mozgalomban általában településeket díjaznak, egyéni díj csak ez az egy van, és azt sem minden évben adják ki – mondja Ágoston András. – 2016-ban Kaposvárott volt a díjátadó, és annyira titokban történt ennek a díjnak az odaítélése, hogy csak a helyszínen szóltak, valahol elöl üljek már le és a sor szélén, hogy könnyen ki tudjak menni, ha szólítanak. Örülök a díjnak, és úgy érzem, ezzel egy közösség munkáját díjazták, hiszen az elképzeléseim, a terveim semmit nem érnek azok nélkül, akik ezt meg is valósítják.

Ágoston András 1976-ban kezdett Sárospatakon dolgozni.

– 41 éve vagyok a szakmában, a munkahelyem ugyanaz, csak az elnevezései változtak meg néha. Eddig több mint ezer emberrel voltam munkakapcsolatban, akiket próbáltam megismertetni a növények szeretetével. Mintegy négy éve ehhez már a zöldségtermesztési ismeretek is társulnak, hiszen a közfoglalkoztatás keretében a város konyháit mi látjuk el friss zöldségekkel. Ezen felül hozzám tartozik a város zöldterület-gazdálkodása és a köztisztasági teendők ellátása. Sárospatak területén jelenleg 300 ezer négyzetméternyi zöldterület és mintegy 26 ezer fa található. Ez utóbbiak jelentős részét mi ápoljuk. Évente 10–12 alkalommal nyírjuk a füvet.

A kedvencek

Az utolérhetetlen kedvencei Ágoston Andrásnak a virágok.

– Az egynyári virágágyásokat már előző év decemberében elkezdem megtervezni. Régebben üvegházban mi is termesztettük meg a virágokat, de az olajfűtésű épület üzemeltetése egyre drágább lett, ezért már évek óta megpályáztatjuk és úgy szerezzük be az évi 45 ezer szál egynyári virágot. A virágokat május közepétől nagyjából június 10-ig ültetjük ki folyamatosan és utána rendszeresen ápoljuk őket. Azt szoktam látni, hogy a turisták mellett a helyiek is gyakran megállnak a virág­ágyások mellett és lefényképezik azokat. Törekszem arra, soha ne ismételjem önmagamat. A tervezés során nem csupán az adott virágágyásra koncentrálok, hanem azt is figyelembe veszem, milyen környezetben van, milyen épületek veszik körül.

Sárospatak több mint húsz éve vesz részt a Virágos Magyarországért versenyben.

– 1996-ban neveztünk be először a versenybe – mondja Ágoston András. – Akkor felkérésre indultunk. Akkor zajlott a gázberuházás a városban, Sárospatak meglehetősen fel volt akkor túrva, de annyira színes volt a település zöldfelülete, hogy a Belügyminisztérium első díját sikerült megnyernünk. Három évvel később a Gazdasági Minisztérium fődíját nyertük el, ami azt jelentette, hogy a nemzetközi színtéren 2000-ben mi képviselhettük Magyarországot és egy ezüst elismerést sikerült elérnünk azon a versenyen.

Termelnek is

Ágoston András a virágos város mellett a zöldségter­mesztésre is büszke.

– 2012 óta hat hektárnyi szabadföldi területen és egy 1040 négyzetméteres fóliasátorban végzünk növénytermesztést is. Összesen 14-féle zöldséggel látjuk el a város konyháit, amivel éves szinten legalább 8–10 millió forint értéket állítunk elő a közfoglalkoztatás keretén belül.

- ÉM-BG -


Virágos Magyarországért

Az 1994 óta töretlen sikerrel működő, országosan ismert mozgalom célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsó sorban bemutatása, népszerűsítése.

A mozgalom részeként évente körülbelül 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelynek során megválasztják az öt legvirágosabb várost, falut és budapesti kerületet. A verseny hazai szervezői és lebonyolítói büszkék arra, hogy a díjazott települések az európai versenyen eddig 9 arany-, 23 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában