Helyi közélet

2017.02.24. 15:18

Tiszaújváros új partnervárosa: Ausztria felé kacsintgattak

Tiszaújváros - Partnervárosi megállapodást írt alá Tiszaújváros és az osztrák Neu­hofen an der Krems.

Tiszaújváros - Partnervárosi megállapodást írt alá Tiszaújváros és az osztrák Neu­hofen an der Krems.

A várostörténeti eseményen, amelyről a város internetes portálja számolt be részletesen, a két város vezetői mellett részt vettek az együttműködést segítők is.

„Folytatjuk közös utunkat, amit egyszer már közös történelmünkben átéltünk – mondta köszöntő beszédében Bráz György, Tiszaújváros polgármestere. – Fiatal város vagyunk, aminek ugyan vannak régi gyökerei, de az ipar miatt lendült meg a város építése.”

Mindkét félnek jó…

Günter Engertsberger, Neuhofen an der Krems polgármestere elsősorban megköszönte a barátságos fogadtatást, majd így folytatta:

„Nem annyira gyakori, hogy partnerséget kötünk, ez a harmadik ilyen kapcsolatunk. Nagyon örülünk annak, hogy egy magyarországi várossal tesszük ezt, hisz összeköt bennünket a közös történelem. Úgy látom, hogy ez a város sok mindenben überel bennünket, nagyon figyelemre méltó az, amit a sport terén elért. Én meg vagyok győződve arról, hogy ez a partnerség mindkét fél számára pozitívumokat fog hozni. Mi az aktív kapcsolatokat keressük, az olyanokat, melyek nemcsak papíron léteznek, hanem kulturális, politikai és gazdasági területen is jól működnek…”

A köszöntők után ünnepélyesen is aláírta a két város vezetője a megállapodást, majd ajándékokat adtak át egymásnak, és a partnerség létrejöttét segítőknek. Így Torma Péternek, az Inno-Comp Kft. ügyvezetőjének és feleségének, valamint Günther Wenthne­­k és családjának.

„Az együttműködés számomra azt jelenti, hogy ötleteket cserélünk egymással, mondta Günther Wenth, az Inno-Comp Kft. tulajdonosa, aki családjával Neuhofenben él. – Nagyon sok közös dolgot látok a két város között, hiszen Neuhofenben és környékén is jelentős a műanyagfeldolgozás, csakúgy, mint Tiszaújvárosban” – tette hozzá a tulajdonos.

„Nagy jelentősége van annak, hogy partnerséget kötöttünk – mondta az aláírást követően Günter Engertsberger polgármester. – Nemcsak kulturális területen van sok közös dolgunk, hanem azt gondolom, hogy a későbbiekben a sport és a gazdaság területén is nagymértékben profitálhat mindkét város ebből a kapcsolatból. Tiszaújváros egy fiatal város, Neuhofen alapköveit a 12. században rakták le, de a környék már az ókori időkben is kereskedelmi csomópontban feküdt, így elég mozgalmas a történelmünk – mondta a polgármester.

A fiatalok közel hozása

Bráz György polgármester felidézte Tiszaújváros első partnervárosi kapcsolatának létrejöttét is.

„Nagyon érdekes a város története – mondta a polgármester –, hiszen itt mindent a gazdaság hozott létre, és az első partnervárosi kapcsolatunkat is az iparnak köszönhetjük. Az akkori TVK a BSF-fel állt kapcsolatban, így lett Ludwigshafen Friesenheim városrészével kapcsolatunk. Most is ez történt, egy olyan cég, ami a volt TVK területén működik, az Inno-Comp Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, Torma Péter segítségével hoztuk létre ezt a kapcsolatot. Nagyon remélem, hogy ebből sokat fognak profitálni a fiatalok, lehetőségük lesz a német nyelv gyakorlására. Abban is hiszünk, hogy a fiatalokat közelebb kell egymáshoz hozni Európában, mert csak akkor lesz békesség” – zárta gondolatait Bráz György.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában