Helyi közélet

2017.02.18. 21:42

Molinóval kampányoltak Diósgyőrben a szakrendelésért

Miskolc - Továbbra is elérhető mindenki számára az urológia Miskolcon.

Miskolc - Továbbra is elérhető mindenki számára az urológia Miskolcon.

Ahogy arról már beszámoltunk, elköltözteti a Diósgyőri Szakrendelő épületéből a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház a szakrendeléseket, amelyet nemcsak az épület állapota, hanem egy nyertes pályázat is indokol.

Levél és molinó

A környéken élők levéllel fordultak a kórház vezetéséhez az urológiai szakrendelés kapcsán, amely a Csabai kapui telephelyre költözött. Bár dr. Tiba Sándor főigazgató részletes választ adott a levélre, hétfőn kifeszítettek egy molinót a szakrendelő épületére, amelyben azt kérték a döntéshozóktól: a még a Kerpely Antal utcán üzemelő szakrendelések átköltöztetésekor gondoljanak az urológiai szakrendelés több száz betegére is, és alakítsanak ki ennek a szakrendelésnek is helyet Diósgyőrben.

A Diósgyőri Szakrendelő épületére 6-700 millió forintot kellene költeni, hogy elfogadható színvonalú ellátás legyen benne, erősítette meg a korábban is elhangzott információt a főigazgató. Az épületet a kórház tartja fenn, de háziorvosi rendelők és fogorvosi alapellátás is működik benne. Hozzájuk tartozó szakrendelés összesen 11 volt megtalálható itt.

A kórház pályázatot nyert arra, hogy a szakrendelések egy részét átköltöztessék innen a kórház épületébe, ahol megfelelő feltételeket alakítanak ki számukra. A kórház diósgyőri épületében azonban nincs annyi hely, hogy minden szakrendelést el tudjanak helyezni, emiatt került be például a kardiológia is a Csabai kapuba.

Inkább a saját

– Az urológiai szakrendelőt nem a kórház, hanem egy kft. működtette, tehát egy kiszervezett szakrendelésről van szó. A szűkebb helyre a saját magunk által működtett szakrendeléseket igyekeztünk inkább elhelyezni értelemszerűen – mondja dr. Tiba Sándor. A kórháznak írt levélben arról is szót ejtettek a betegek, hogy ragaszkodnak Safadi Habib doktorhoz, aki továbbra is rendel szerdánként a kft. épületében a Csabai kapuban, de van a Tömörkény utcán és a Szentgyörgy utcán is kihelyezett urológiai szakrendelés. A Csabai kapuban továbbra is mindennap van urológiai szakrendelés, ahol ugyanazok az orvosok rendelnek, akik előtte is a MISEK-ben dolgoztak. A főigazgató szerint tehát nincs akadálya annak, hogy minden beteg számára elérhető legyen a szakrendelés, vagy egy adott, általa kedvelt orvos.

– Nyilván azt megértem, hogy kicsit kellemetlenebb lehet buszra szállni és úgy elérni egy szakellátást, ami korábban közelebb volt. De véleményem szerint ugyanilyen kellemetlen olyan körülmények közé menni, ami nem a mai kornak megfelelő. Nem örömmel, de kénytelen voltam elfogadni, hogy az urológiai szakrendelést nem tudom a diósgyőri kórházépületbe bevinni és ennek megfelelő döntést hozni – magyarázza dr. Tiba Sándor.

Hozzátette: alaposan megfontolt döntést hoztak, amelynek során a szakmai színvonalat tartották szem előtt, és hogy továbbra is minden akut és krónikus beteg számára elérhető legyen a szakrendelés.

– Ez egy többlépcsős folyamat, például a pszichoterápiás rehabilitáció költöztetésével. A diósgyőri mozgásszervi rehabilitáció bekerül a Szent Ferencbe, és a helyére költöznek a szakrendelések. Beköltözik Diósgyőrből a központi sterilizáló a Semmelweisbe. Ez egy átgondolt folyamat, amely a Kormányzat által biztosított pályázati lehetőséggel 230 millió forintot nyertünk és 59 millió forintot spórolunk meg évente – tette hozzá a főigazgató.


Szót ejtett a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház sikeres pályázatairól szóló sajtótájékoztatón dr. Tiba Sándor főigazgató a Diósgyőri Rendelőintézet Kerpely Antal utcai épületéről is.

Nem szeretnének a kiüresedő épületben maradni a vasgyári háziorvosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában