Helyi közélet

2017.02.28. 16:24

Minden kábelt a földbe - Megújul Mád főutcája

Mád - Közel félmilliárdból újul meg Mád történelmi főutcája.

Mád - Közel félmilliárdból újul meg Mád történelmi főutcája.

A közelmúltban látott napvilágot, hogy a világörökségi magterületek, ezen belül a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék fejlesztésére komoly összegeket különít el a kormány. Ebből az összegből közel félmilliárd forintot költhet el Mád a történelmi főutca felújítására.

Régi vágyunk volt visszaállítani eredeti állapotba a főutcát. Tatártka József

Régi vágy

– Nagyon régi vágyunk volt már, hogy eredeti állapotába visszaállítsuk Mád történelmi főutcáját – mondja Tatárka József, Mád polgármestere. – 2011-ben be is adott az önkormányzat erre egy pályázatot, de akkor nem jártunk sikerrel. Amikor megtudtuk, a kormány támogatja a világörökségi magterületek fejlesztését, benyújtottuk az igényünket.

A fejlesztéssel a közműveket szeretnénk kiváltani, azaz elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy az összes, ma még a levegőben lévő vezeték bekerüljön a földbe. Az utóbbi években a főutcán annyi jobb sorsra érdemes épület újult meg, annyira megszépült Mád belterülete, hogy ezek a vezetékek csak zavarják a kilátást, és a régi Mád utcaképét szeretnénk eredeti állapotába állítani.

Mád megújul

A tervek szerint az utcaszint sem marad a régi.

– A közműberuházások a közelmúltban nem egyszerre valósultak meg – mondja Tatárka József. – Ennek egyik folyománya az volt, hogy a vezetékek, csövek nem egy tudatos fejlesztési terv keretében, egymással összhangban épültek be, hanem ahogy éppen aktuálisan elfértek. Ennek is szeretnénk most egy egységes képet adni. Ráadásul az egymást követő beruházásokkal járó bontások után az útfelület sem ugyanúgy állt helyre, ezért van, ahol alacsonyabb az utcaszint, és van, ahol magasabb. Ezt is egységesíteni fogjuk. Lejjebb fog kerülni az utcaszint az áruháztól a református templomig. Megszűnik a szintkülönbség a járda és az úttest között. A burkolat is megváltozik, abban a települést szimbolizáló motívumok fognak megjelenni. Megújul a főtér, felújítjuk a település kútjait, a fontosabb fesztiváli és rendezvényhelyszíneken elektromos kiállásokat létesítünk, megújulnak a hidak és kialakítunk egy új közösségi teret is összesen közel félmilliárd forintból. Jelenleg a tervezési fázis zajlik. Miután a jelentősebb intézményeink a főutca mentén vagy annak közelében vannak, ezért a beruházás folyamán biztos lesznek kisebb fennakadások, nehézségek, amiért a mádiak elnézését kérjük, de a munkák befejezése után egy sokkal szebb településen élhetnek majd a helyiek és egy megújult Mádban gyönyörködhetnek a hozzánk látogatók.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában