Helyi közélet

2017.02.06. 10:08

Még nincs árvízveszély Borsodban, de felkészültek rá

Borsod-Abaúj-Zemplén - Őrszolgálat figyeli a Sajó és a Felső-Tisza „jégmegállásra” hajlamos helyeit. Egy komolyabb esőzés könnyen árvízveszélyhez vezethet.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Őrszolgálat figyeli a Sajó és a Felső-Tisza „jégmegállásra” hajlamos helyeit. Egy komolyabb esőzés könnyen árvízveszélyhez vezethet.

Az elmúlt napok enyhe időjárása és az immár eső formájában lehulló csapadék miatt fel kell készülni arra, hogy megemelkedik folyóink, vízfolyásaink vízszintje. A szakemberek szerint árvízre még nem kell számítani, az elkövetkező napok, hetek időjárásán is múlik, mikor éri el nagyobb víztömeg megyénkben az ebből a szempontból leginkább érintett Tiszát, a Sajót és a Bodrogot.

Komplikáltabbá teszi a vízügyesek munkáját, figyelniük kell a folyók jegére is, hiszen az enyhe időjárás miatt megindulóban van a jégzajlás. Az elmúlt hétvégére készített friss hidrometeorológiai és hidrológiai előrejelzés és megfigyelés alapján a kisvízfolyásokon rövid ideig tartó vízszintemelkedések alakultak ki.

A hómennyiség harmadával nagyobb a sokéves átlagnál. Volodimir Csipak

Éber a figyelőszolgálat

Mivel a kisvízfolyásokat is jelentős vastagságú jégtakaró fedi, ezért számítani lehetett annak felszakadására, megindulására, zajlásra és kisebb jégtorlaszok kialakulására. Jelenleg a vízszintek nem érik el a készültségi fokozatokat, a vízfolyások medrében elegendő hely van a többlet vízhozam levezetésére.

Azokon a helyeken, ahol a vízszintemelkedés meghaladhatja a 2 métert, a vízügyi szakemberek fokozott figyelőszolgálatot rendeltek el. Térségünkben a Sajó és a Felső-Tisza jégmegállásra hajlamos helyeit, a folyókat keresztező hidakat és egyéb veszélyeztetett műtárgyakat a kirendelt őrszolgálat folyamatosan figyelte és az észlelt jelenségeket jelenti az ügyeletének, hogy az esetlegesen szükséges intézkedésekről, beavatkozásokról a védelemvezető időben dönthessen. Egyelőre nem volt szükség beavatkozásra. Sokat segítettek mindkét nagy folyónk körüli árvízvédelem kialakításában a 2010-es nagy áradás óta megépített, kiegészített védelmi rendszer.

Harmadával több hó

A Tisza nem Magyarországhoz tartozó vízgyűjtő területén már készülnek egy nagyobb áradás lehetőségére.

– Van mitől tartani – állítja Volodimir Csipak, Kárpátalja fő vízügyese. – Sajátos helyzet alakult ki. Keményre fagyott a talaj, tekintélyes mennyiségű csapadék hullott. A hómennyiség harmadával több a sokévi átlagnál. Vastagsága fél méter körüli, de a hegyvidéken sok helyen a duplája.

A kárpátaljai vízügyi szakember szerint egy huzamos esőzés kísérte gyors olvadás esetén akár 4–6 óra alatt hatalmas árhullám alakulhat ki.

– A fagyott talaj ugyanis nem fogja elnyelni a képződő vizet, az mind a közeli folyókban gyűlik össze és a Tiszában fog feltorlódni – véli Volodimir Csipak.

ÉM-SZB


Kiöntéssel fenyegetett a patak Mezőnyárádon

Egy vízfolyás duzzadt meg annyira, hogy átcsapott a hidakon is, már csökkent a vízszint.

 

Vízátfolyás miatt járhatatlan a 3-as főút Bükkábránynál

Többen nekivágtak a nagy víznek, voltak, akiket a tűzoltók húztak ki.

 

Az olvadékvíz támadott Szerencsen

Ha eddig árvizet nem is okozott az enyhe időjárás de a településeken a hóolvadás miatt előfordulnak már gondok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában