Helyi közélet

2017.02.24. 07:50

A Sajó-híd, amire nagy szükség van

Kesznyéten - Van esély rá, hogy 2018-ra megújuljon a fontos közlekedési pontnak számító kesznyéteni Sajó-híd.

Kesznyéten - Van esély rá, hogy 2018-ra megújuljon a fontos közlekedési pontnak számító kesznyéteni Sajó-híd.

A kesznyéteni hídon a napokban több kisebb hibaelhárítás történt – olvastuk a tiszaujvaros.hu-n. A múlt hét végén rövidebb időszakokra le is zárták a Sajón átívelő építményt.

Napi ezres forgalom

A javításról, a híd további sorsáról Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere beszélt:

„A híd 1963-ban épült. Több mint 50 éve fontos a közlekedés számára a kesznyéteni híd, hiszen rövidebb útvonalat biztosít azoknak, akik a Sajón szeretnének átkelni. Ezért fontos, hogy vigyázzunk rá és a szükséges karbantartást elvégezzük, hiszen naponta több mint ezer gépjármű halad át rajta.”

„Minden évben megtörténik sajnos, hogy meghibásodik hol a korlát, hol a pályaszerkezet. Most éppen a hídfő dilatációja tört el, amit egy rögzített vaslemezzel tudtunk megoldani. Most ideiglenesen a balesetveszély elhárítását végeztük el a hétvégén. Arra viszont készülnünk kell, hogy tavasszal ez a hibaelhárítás megismétlődik, amikor már lehet aszfaltozni, akkor egy tartósabb megoldást igyekszünk kialakítani.”

Megtudjuk, hogy a meghibásodás oka egyrészt, hogy „az idő vasfoga” megtette hatását, másrészt pedig a közlekedők tették tönkre azzal, hogy „nem szabálykövető magatartással” használták a hidat. A mezőgazdasági gépek, a túlsúlyos kamionok tettek kárt a pályaszerkezetben.

Pályázat útján

És hogy mennyibe került a javítás? Arról pontos összeget még nem tud mondani a polgármester, de előreláthatóan több száz ezer lesz, ami a kesznyéteni önkormányzat költségvetését terheli.

Az igazi megoldás egy nagyszabású felújítás lenne.

„Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy mindenki meggyőződjön róla, mennyire megérett a híd a felújításra. Elég végighaladni vagy végigsétálni rajta. Hosszú évek óta készülünk arra, hogy felújítsuk. Most végre lehetőséget kaptunk. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel alkotott konzorcium segítségével a Közlekedésfejlesztés Borsod megyében című program keretében felújíthatjuk a hidunkat. A háttérmunkálatok már elkezdődtek, de ténylegesen csak 2017 végén vagy 2018 elején kezdünk hozzá – magyarázta Kecső Imre.

Százmilliós tétel

Hogy mennyi a tervezett költsége a teljes felújításnak? Erről még csak költségbecslést tudott mondani, ami megközelítőleg 280 millió forint.

„Igyekszünk úgy szervezni, ha lehetőségünk lesz rá, hogy a nyári időszakra essenek a felújítási munkálatok, a lezárások, hiszen az érdekeket ez sérti talán a legkevésbé – mondta Kecső Imre polgármester. – Viszont azzal számolni kell, hogy bizony a felújítás ideje alatt teljes lezárás lesz. Tehát több hónapon keresztül nem használhatjuk a hidat. Ebben az időszakban Girincs és Sajószöged, illetve Köröm és Muhi között komp fogja a közlekedőket kiszolgálni. Ez biztos, hogy számtalan kellemetlenséget fog okozni, viszont ezen túl kell lennünk annak érdekében, hogy a következő évtizedekben a híd a rendelkezésünkre álljon.”

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában