Helyi közélet

2017.02.07. 14:50

A minősített könyvtár ma is a lélek patikája

Budapest, Miskolc - Elismerést kapott a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.

Budapest, Miskolc - Elismerést kapott a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.

A magyar kultúra napja alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia székházában dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára díjakat adott át a 2016-os évben kiemelkedő kulturális teljesítményt nyújtó intézményeknek, előadóknak.

A mi megyénk nagyon sok kulturális, irodalmi értékkel rendelkezik. Prokai Margit

A Márai Sándor és Csokonai Vitéz Mihály díjak kiosztását követően a Minősített Könyvtár címet vehette át Prokai Margit, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, aki az ünnepségen a következőket mondta: – A mai korszerű könyvtár már régen túllépett a hagyományos könyvolvasási szolgáltatáson. A mi megyénk egyébként is nagyon sok kulturális, irodalmi értékkel rendelkezik, és tudatában vagyunk annak, hogy ezek a kincsek gazdagítanak bennünket, nem véletlenül nevezték az ókori könyvtárakat a lélek patikájának. A hagyományos könyvtári tevékenység sem a múlté, ugyanakkor napjainkra már sokféle elektronikus szolgáltatás várja a hozzá érkezőket, hogy csak néhány példát említsek, a könyvek, folyóiratok digitalizálása. Azt gondolom, hogy a Gutenberg-galaxis a Neumann-galaxis mellett is folytatódik, és mi, könyvtárosok idejében jól felfogtuk, kezdetektől azon dolgozunk, hogy a hagyományos könyvolvasás és az elektronikus technika nyújtotta szolgáltatások nálunk jól működhessenek együtt. Mi 2013 óta intenzíven dolgozunk ezen, fejlesztjük, bővítjük ezt a tevékenységet, és minősített könyvtárként továbbra is ezen fáradozunk. Van egy minőségirányítási tanácsunk, ennek a közösségnek a munkáját Bokrosné Stramszky Piroska évek óta sikeresen vezeti.

Elégedetteket

– A széles körű internetes szolgáltatások gazdag kínálata mellett ez nagy kihívást jelenthetett a szakmában tevékenykedők számára – folytatta Prokai Margit. – Ahogyan a kereskedelemben, itt is a vevő a király, mi megelégedett olvasókat szeretnénk látni a könyvtárban. Hozzánk sokan, mondhatom, nagyon sokan különböző kulturális programokra jönnek, színvonalas művészi értéket kínáló rendezvényekre. De itt vannak már a legkisebbek is, a hét hónaposok a babusgatóban, akiket a szülők hoznak el hozzánk, akik itt megtanulhatják azokat a gyönyörű magyar mondókákat, melyeket mi is megtanulhattunk a szüleinktől, a nagyszüleinktől. De itt vannak a nehezebben megszólítható tizenévesek is, valamint az idősebb korosztályhoz tartozók, akik könyvet, folyóiratot olvasnak, információkat szerezhetnek. Megtanulhatják a korszerű ügyintézés fortélyait, jártasságot szerezhetnek az E-ügyintézésben és hosszan sorolhatnám még a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár vonzó szolgáltatásait, ám az egyik legfontosabbnak a könyvtár közösségteremtő erejét említeném, azt, hogy az olvasás a kultúra közvetítésével erősíti az identitástudatunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában