Helyi közélet

2017.01.27. 12:24

Nem a legdivatosabb viselet, de védelmet ad

Miskolc - Utána jártunk, milyen álarccal védekezhetünk a szmog ellen.

Miskolc - Utána jártunk, milyen álarccal védekezhetünk a szmog ellen.

Mivel négy megyénkbeli városban is már hatodik napja a riasztási fokozat feletti a levegő szálló por koncentrációja, így egészségre ártalmas hosszabb időt a szabadban tölteni. Nem árt tehát, ha áttekintjük, milyen lehetőségünk van a por elleni védekezésre.

Több típus

Többször írtunk róla, hogy csak a speciális porálarc jelent védelmet az úgynevezett PM10 méretű szálló por ellen. De mit is kell erről tudni?

– Aktuálisan főként a porszemcsék és ködök ellen védő FFP1 vagy FFP2 félálarcokat javaslom. A munkavédelem világából érkeznek, tehát nem divatteremtők. Könnyűek, csészeformájúak, fejpánttal és állítható orrlemezzel rendelkeznek – magyarázza Meleg Sándor, a Kertész Áruházak Kft. ügyvezetője.

Hozzáteszi: mindkét változat kapható kilégző szeleppel vagy anélkül, amely kényelmi elem, elvezeti a kifújt levegőt, így nem melegszik fel az álarc alatti rész és szemüveget viselők esetén kisebb a lencse bepárásodás valószínűsége.

Nagyon fontos a félálarcok alakjának minél jobb illesztése az arcformához. A fejpántokat és az orrlemezt úgy kell beállítani, hogy megakadályozzuk a fals, szűretlen levegő álarc alá bejutását. Kilégzőszelepes álarcnál ellenőrizni kell, hogy belégzéskor megfelelően zár-e a membrán. A légzési ellenállás megnövekedése jelzi, hogy az álarc szűrőrésze megtelt, ekkor ajánlott cserélni.

Van azonban, akinek a szemét is irritálja a por, kérdés, annak védelmére van-e lehetőség?

– Mindenképpen körös-körül jól záródó peremes szemüveg lenne a megoldás, de az már tényleg egy fura megjelenést adna az utca emberének. Viszont, leginkább hosszabb idejű, ködben, szmogban, esetleg szürkületben történő gépjárművezetéskor ajánlott a sárga színárnyalatú lencsét tartalmazó szemüvegek használata – mondja Meleg Sándor.

Maradt a veszélyes

Az óránkénti mérési adatokat böngészve kiderül, hogy szerdán 0 órakor magas értékeket mértek mindenhol, Putnokon például 318 microgramm szálló porral indult a nap. Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Putnokon és Miskolcon a Búza téri mérőállomásnál is megállapítható, hogy napközben alacsonyabb volt a szálló por értéke, többször a riasztási fokozat alatt, majd estére újra megemelkedett. A másik két miskolci mérőeszköz (Lavotta, Alföldi utca) már jóval kiegyensúlyozatlanabb adatokat mért, több kiugró vagy hirtelen visszacsökkenő számmal. A riasztási fokozat a mért adatok alapján továbbra is érvényben van.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában