Helyi közélet

2016.12.08. 14:10

TOP 100 - A minősített adózók esete

Miskolc - Elektronikus ügyintézés a fejlesztési irány: a távlati cél a teljes digitalizáció.

Miskolc - Elektronikus ügyintézés a fejlesztési irány: a távlati cél a teljes digitalizáció.

Az adóváltozások célja többek között a foglalkoztatás bővítése, a befektetések ösztönzése, a vállalkozói terhek csökkentése – sorolta dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit adó- és vámszakmai hatósági és felügyeleti ügyekért felelős helyettes államtitkár a TOP 100 magazin ünnepélyes bemutatóján. Az államtitkár-helyettes elsősorban az adózást és az ellenőrzéseket érintő jövő évi változásokat ismertette.

A változtatások célja egyszerűbb bürokrácia, új adózói kapcsolatrendszer kialakítása, az adóhatóság működési modelljének átalakítása – emelte ki dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit. Hangsúlyozta: nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi határa, az áfában emelkedik az alanyi mentesség értékhatára, egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályai. Az adóhatóság szankcionálás helyett pedig szakmai segítségnyújtással támogatja a hibázó adózókat.

Jön a támogató eljárás

A helyettes államtitkár elő­adásából az is kiderült, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövőre új szolgáltatást vezet be, az úgynevezett támogató eljárást, ennek lényege, hogy a hatóság azonnal segít, ha egy adózónál kockázatot észlel. A NAV ebben az esetben ellenőrzés és szankcionálás helyett önellenőrzést javasol, és szükség szerint közvetlen szakmai támogatást is nyújt.

Az adóhatóság szeretné az informatikai lehetőségeket is jobban kihasználni – hangzott el. – Elektronikus ügyintézés a fejlesztési irány: a távlati cél a teljes digitalizáció.

Az e-SZJA reformról is beszélt dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit, aminek célja, hogy a személyijövedelemadó-kötelezettséget megkönnyítsék az adózók számára. A jelenlegi rendszerben nehéz eligazodni, a kedvezményeket nem mindig használják az érintettek, és túlzott az adminisztrációs teher is – tette hozzá.

Az adózók minősítésére is kitért, ezt az idén vezette be a NAV: „A megbízható adózók számos kedvezményben részesülnek, így például az adóhatósági ellenőrzés időtartama esetükben nem haladhatja meg a 180 napot. Bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségük elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén az adóhatóság előbb felhívja őket kötelezettségük teljesítésére, illetve a hiba javítására, mulasztási bírságot csak akkor szab ki, ha a felhívás eredménytelen volt. További előny, hogy a kiszabható adóbírság, illetve mulasztási bírság nem haladhatja meg az általános érték 50 százalékát.”

A kockázatos kockázata

Kockázatosnak azokat az adózókat minősíti a NAV, akik nagy összegű adóhiányt vagy tartozást halmoztak fel, be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak vagy egy éven belül ismételt üzletbezárásra büntették őket. A kockázatos adózók esetében az adóhatósági ellenőrzés határideje 60 nappal meghosszabbodik, a visszaigényelt áfa kiutalási határideje 75 nap, az őket terhelő késedelmi pótlék a jegybanki alapkamat ötszöröse, a kiszabható mulasztási bírság és adóbírság legkisebb mértéke az általános szabályok szerint kiszabható bírság felső határának 50 százaléka, a kiszabható bírság felső határa ugyancsak 50 százalékkal magasabb.

ÉM-NSZR


TOP 100: Derczó Istváné a hetedik

Miskolc - Hetedszer adta át az Észak-Magyarország a TOP 100 Gazdasági Díjat, ezúttal Derczó István, a Weinberg ’93 Kft. ügyvezetője vehette át.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában