Helyi közélet

2016.12.11. 17:10

Nyitott és befogadó, érdeklődik a közélet iránt a tiszakeszi fiatal

Miskolc - A Független Diákparlament nemrégiben tartotta meg Budapesten őszi alakuló ülését.

Miskolc - A Független Diákparlament nemrégiben tartotta meg Budapesten őszi alakuló ülését.

Az eseményen ott volt a Tiszakeszin élő, Miskolcon tanuló Simon Fanni is.

Könnyebben be lehessen jutni államilag támogatott képzésre." Simon Fanni

Diákok, problémák

– A Független Diákparlament egy civil szervezet, ahol diákokról, problémákról és az oktatási rendszer és annak gondjairól van szó – kezdte Simon Fanni, a Herman Ottó Gimnázium tanulója. – Erről is beszéltünk a novemberi plenáris ülésen, de fel lettünk osztva különböző bizottságokra célok szerint, és a tavaszi ülésre bizottságonként kell majd kidolgoznunk a megoldásokat.

A 16 éves miskolci lány arról is beszélt lapunknak, hogy miként lehet valaki diákparlamenti képviselő.

– Ki voltam választva, egészen pontosan az Észak-magyarországi jelentkezők közül lettem kiválasztva. Kampányolni kellett az interneten, ott lehetett szavazni online – mesélt Fanni. – Onnan, akik elérik a legjobb eredményeket, azok bejutnak. Annyi változás történt azóta, hogy megválasztottak az egyik szóvivőjének ennek a szervezetnek.

A felsőoktatási bizottságban

Fanni hangsúlyozta, hogy jelentkezése mellett jelölték az iskolából, ahol diákelnök, így nem is volt meglepő, hogy az ezért felelős tanár jelezte: őt küldik, ráadásul diáktársai is rá szavaztak.

– Tudják, hogy nyitott vagyok és befogadó, és érdekelnek ezek a dolgok – fogalmazott, és elárulta, hogy érettségi után merre tanulna tovább.

– Helyet, szakokat nem tudok mondani, hiszen több lehetőség is felmerült. A gazdasági és menedzsmentképzés érdekel, de sokan a politológiát is javasolják, ám ez még nem dőlt el.

A diákparlament a miskolci lány szerint nagyon befogadó szervezet, hiszen a közös munkával rengeteg lehetősége van a tagoknak.

– Jelenleg a felsőoktatási bizottságban vagyok és azon dolgozunk, hogy alacsonyabbak legyenek a ponthatárok, azért, hogy be lehessen jutni államilag támogatott képzésre – mondta Simon Fanni.


Hogyan működik?

A Független Diákparlament az egyetlen alulról szerveződő országos diák-érdekképviselet Magyarországon. Célja, hogy legyen egy olyan platform, ahol a diákok képviselhetik véleményüket az oktatással kapcsolatban.

A munka során remélhetőleg pozitív tapasztalatokat szereznek a demokratikus együttműködésről. Minden tanév elején internetes választáson jut be 125 képviselő az ország különböző régióiból.

Ők közösen létrehoznak egy javaslatcsomagot, melyet tavasszal a döntéshozók elé terjesztenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában