Helyi közélet

2016.12.09. 18:23

Nemzetiségi Önkormányzatok találkoztak Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely - Nemzetiségi Önkormányzatok XXII. Interetnikus Találkozója Sátoraljaújhelyen.

Sátoraljaújhely - Nemzetiségi Önkormányzatok XXII. Interetnikus Találkozója Sátoraljaújhelyen.

Idén is a sátoraljaújhelyi városháza díszterme adott otthont a Nemzetiségi Önkormányzatok XXII. Interetnikus Találkozójának.

Fontos szerep

– Rossz lehet olyan településen, régióban, országban, ahol nincsenek jelen a nemzetiségek – mondta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – A kultúrák, a nemzetiségek sokszínűsége a világ minden részén jótékony hatással bír. Akkor teljes egy város, egy ország élete, ha azt benne élő nemzetiségek is aktívan alakítják.

– Nagyon fontos szerepet játszanak az ország életében a nemzetiségi önkormányzatok és a nemzetiségi civil szervezetek – mondta előadásában dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a rendezvény fővédnöke. – Az Alaptörvényünk is kimondja, Magyarországon a nemzetiségek államalkotó szereplők, a magyar politikai élet részei. Az államnak pedig biztosítania kell a nemzetiségek kellő autonómiáját, hogy valamennyi Magyarországon élő nemzetiség meg tudja élni saját identitását. Az identitás megőrzésének legfontosabb eszközei pedig a nemzetiségi helyi és országos önkormányzatok. A magyarországi nemzetiségek az országos össz­kultúra elengedhetetlen részei. Jelenleg 13 nemzetiség van jelen Magyarországon, akiknek az Alaptörvény biztosítja a szülőföldön való zavartalan boldogulást. Egyszer egy beszélgetés során az egyik nemzetiségi önkormányzati vezető azt mondta nekem, az ő nemzetiségi kulturális identitása addig terjed, amíg a pénztárcája engedi. Amíg van pénz, addig tudnak intézményeket fenntartani és működtetni. Örömmel jelenthetem be, hogy állami támogatásnak eddig sem voltak híján a nemzetiségi önkormányzatok, hiszen eddig évente 8,3 milliárd forint jutott erre a célra, de január 1-jétől a megváltozott jogszabályoknak köszönhetően ez az összeg 8,7 milliárd forintra emelkedik.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában