Helyi közélet

2016.12.04. 20:48

Minden, ami lakodalom Arnóton

Arnót - Megyei érték lett a borsodi lakodalmi fonott kalács.

Arnót - Megyei érték lett a borsodi lakodalmi fonott kalács.

Arnóton dr. Üveges István polgármester révén is immár hagyománynak számít a lakodalmas nap megrendezése, amelynek szerves része az immár III. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vőfélytalálkozó is.

Így volt ez szombaton is, azaz az általános iskola tornatermébe egy napra beköltözött minden, ami lakodalom. A program keretében egész nap megtekinthető volt a B.-A.-Z. Megyei Értéktárba felvett kulturális, természeti értékekről készült kiállítás. Sőt, a Magyar Értéktárban szereplő borsodnádasdi molnárkalács sütésének módjával is megismerkedhetett a közönség és vásárolhatott is belőlük.

Humoros esketés

Volt ingyenes fotózási lehetőség egy matyó menyasszonyt és vőlegényt ábrázoló fotóparaván mögött. A tornateremben lagzis játszóház várta a gyerekeket. „Házasodjatok (újra) Arnóton! Esküdjön, aki szerelmes!” címmel humoros (ál)esketési szertartásra is lehetett jelentkezni. Minden „házasulandó” emléklapot kapott.

A nap egyik fénypontja volt a III. B.-A.-Z. Megyei Vőfélytalálkozó és a hozzá tartozó gálaműsor szentistváni matyó menyasszony és vőlegény, valamint a felsőzsolcai népdalkör közreműködésével. Egy mai vidéki lagzi hangulatos eseményeinek bemutatója volt a menyasszonykikéréstől kezdődően a búcsúztatáson, a lakodalmi játékokon át a menyecske­táncig.

Bánné dr. Gál Boglárka, a B.-A.-Z. Megyei Értéktár Bizottság elnöke volt zsűrielnöke a lakodalmas sütemények megyei versenyének, de megmérettettek az arnótiak pálinkái is.

Ez alkalommal kapta meg a tanúsítványt az arnóti önkormányzat a borsodi lakodalmi fonott kalácsnak a B.-A.-Z. Megyei Értéktárba történő felvételéről.

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában