Helyi közélet

2016.12.01. 09:52

„Hé, emberek! Nagy baj van!”

Borsod-Abaúj-Zemplén - Sok családnak az lesz a karácsonyi ajándéka, hogy élelmiszert kap valamelyik segélyszervezettől.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Sok családnak az lesz a karácsonyi ajándéka, hogy élelmiszert kap valamelyik segélyszervezettől.

– Karácsony előtt érzékenyebbek az emberek, arra gondolnak, hogy ők is szeretnének valami jót cselekedni, ezért szívesen adományoznak a rászoruló családoknak. De a rászorulók az ünnep után is szegények maradnak, és a segélyszervezeteknek ezen is dolgozniuk kell, hogy karácsony elteltével is minden segítséget meg tudjanak adni – mondta Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének igazgatója.

Mint fogalmazott, szomorúság tölti el, amikor arra gondol, hogy sok családnak tartós élelmiszer lesz a karácsonyi ajándéka, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nagy szükség van erre is. Jelezte: decemberben megtízszereződnek a hozzájuk érkező segélykérő levelek. Főleg azok a többgyermekes családok vannak bajban, ahol a szülők munkanélküliek vagy közmunkások. A Vöröskereszt kimondottan rászorultsági alapon tesz különbséget családok és családok között, hangsúlyozta az igazgató. Ehhez a települési önkormányzat, a családsegítő szakembereinek segítségét kérik. Mert bizony előfordul az is, hogy olyan emberek akarnak segítséget, akik egyébként nem rászorulók. A Vöröskereszt élelmiszergyűjtő akciója még folyik a hipermarketekben.

December 2-án nyit ki a Mikulásgyár a Miskolc Plazában. Zsolnai Endrét, a Mikulásgyár jogtulajdonosát és főszervezőjét kérdeztük tapasztalatairól.

A cégek nem támogatják

– Az országban sok megyében vannak komoly problémák, Borsodban, Békésben, Szabolcsban, Nógrádban – sorolta. – El lehetne azon töprengeni, hogy lettek szegények az emberek, de ehhez egészen vissza kellene menni a rendszerváltoztatáshoz, amikor sorra szűntek meg a termelő gyárak, a munkahelyek. De nem szeretnék szakpolitikai kérdéseket boncolgatni. Az azonban tény, hogy évről évre rosszabb lett, mindig egy kicsivel több család szakadt le és vált szegénnyé. Ezek az emberek valamennyi segítséget kaptak az államtól, olyan is volt, hogy nem kaptak, és végül a létminimum alatt élő emberek azt sem tudták, hogy kihez fordulhatnának megélhetési problémáikkal. Valahogy a kommunikáció nem jól működik a segélyezésre hivatott és a segélyezésre jogosultak között – fejtette ki Zsolnai Endre. Hangsúlyozta: senki nem boldog attól, ha nem tud enni adni a gyerekének. A Mikulásgyárral tulajdonképpen a figyelmet szeretnék felhívni: „Hé, emberek! Nagy baj van! Tessék meglátni és meghallgatni!”.

Zsolnai Endre hozzátette: szívfájdalma, hogy nagy cégek alig állnak a Mikulásgyár mellé. Az idén 490 céget kerestek meg, de mindössze egy jelentős támogatójuk van (amely, ha nem lenne, Mikulásgyár sem létezne) és néhány kisebb. A jó szándékú emberektől tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket, társasjátékokat, könyveket és jó minőségű gyermekruhákat várnak, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában