Helyi közélet

2016.12.09. 10:39

Építményadó Miskolcon: mégsem úgy van, ahogy volt

Miskolc - Az önkormányzat gazdálkodásával, gazdaságfejlesztésével kapcsolatos napirendeknél a vita elmaradt.

Miskolc - Az önkormányzat gazdálkodásával, gazdaságfejlesztésével kapcsolatos napirendeknél a vita elmaradt.

Amint arról helyszíni tudósításunkban beszámoltunk, az év utolsó közgyűlési ülését tartotta csütörtökön a miskolci testület. Közel 25 napirend került a képviselők elé, ezek között voltak olyan fajsúlyos rendeletek, mint például az idei költségvetés korrekciója, az átmeneti gazdálkodásról szóló javaslat, a köznevelési intézmények feladatainak átadásával kapcsolatos döntések meghozatala, vagy éppen a Miskolc Holding Zrt.-vel kapcsolatos munkaanyag. Ráadásul ezeket összevonva tárgyalta a testület, egészen pontosan tárgyalta volna, mert dr. Kriza Ákos polgármester megnyitotta a vitát, majd szinte azonnal le is zárta. Arra hivatkozott, hogy egy képviselő sem jelezte hozzászólási szándékát.

Ami igaz is, de az ellenzék szerint ennek az volt az oka, hogy a bizottsági elnökök felszólalása után várták, hogy a gazdasági osztály vezetője – mint a költségvetés kapcsán mindig – szóbeli kiegészítést tesz. Ez azonban most elmaradt.

Vita híján az sem derült ki, mi indokolta a városvezetés részéről, hogy az októberben módosított építményadóról szóló rendeleten decemberben újra változtasson. Mint arról lapunk már beszámolt: két hónappal ezelőtt a Fidesz-KDNP-többség megszavazta, aki életvitelszerűen nem él Miskolcon, de miskolci ingatlanja van, építményadót kell fizetnie. A rendeletmódosítás után többen megkeresték lapunkat – és többször meg is írtuk –, hogy sok nagyszülőt, nyugdíjast érinthet kellemetlenül a rendelet, hiszen a gyermekük vagy unokájuk nevén lévő lakásban élnek, de hozzátartozójuk a fővárosban vagy külföldön lakik. Arról nem is beszélve, hogy a terézvárosi önkormányzat által hozott hasonló rendeletet a Kúria már korábban törvénytelennek találta.

Közeli hozzátartozó is

Úgy tűnik, az önkormányzat belátta, hogy módosításra van szükség. Igaz, nem önálló napirendként, hanem az idei év költségvetésének korrekciójában találjuk meg az építményadóról szóló rendelet szövegének változtatását. Ennek értelmében az a rész, hogy lakcímkártyával kell igazolnia a tulajdonosnak, hogy életvitelszerűen a városban él, kikerült a rendeletből. Bekerült viszont, hogy nem csupán az adóalany, hanem annak közeli hozzátartozója is lakhat életvitelszerűen az ingatlanban, és ekkor is jár az adómentesség.

P betűsök betiltva

A parkolási rendelet mellett még egy napirend foglalkozott a parkolással, egészen pontosan a parkoltatással. A város a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló rendeletet módosította, a P betűs parkolási felhajtókat, illetve azok megbízóit is bünteti. Ez elsősorban Miskolctapolcát érinti, de a városvezetés szerint turisztikai szempontból is fontos lépés volt. Az ellenzék bírálta a rendeletmódosítást, kifogásolva, miért csak most döntenek erről, amikor ez lassan egy évtizedes probléma.

Döntött a közgyűlés: ezentúl büntetik a parkolási felhajtókat és megbízóikat Tapolcán | Fotó: ÉM-archívum

Csak a zöld lesz drágább

A miskolci képviselők a parkolással kapcsolatban is hoztak döntéseket. Ennek értelmében: szombaton a város parkolóinak nagy része január 1-től ingyenessé válik. Valamint a kombinált bérlettel – úgy, hogy a bérlet ára nem változik – a mélygarázsokat és a parkolóházat is igénybe lehet venni. De díjváltozás is lesz év elejétől: a belvárosi zöld zónák parkolási óradíja 340 forintról 400 forintra nő. A bérletek ára azonban nem emelkedik, valamint a sárga és a kék zóna parkolási díja sem.



Ülésezett Miskolc közgyűlése – 2016. december

Miskolc - Csütörtökön tartották a decemberi testületi ülést Miskolcon. A képviselők több mint 20 napirendet tárgyaltak. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában