Helyi közélet

2016.12.14. 18:20

Élhetőbbé teszik a várost

Mezőkövesd - Jubileumot ünnepelt a Mezőkövesdi Ipartestület. A kisiparosoktól, szolgáltatóktól is lesz élhető egy település.

Mezőkövesd - Jubileumot ünnepelt a Mezőkövesdi Ipartestület. A kisiparosoktól, szolgáltatóktól is lesz élhető egy település.

Fennállásának százharmincadik évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlést tartott nemrégiben a Mezőkövesdi Ipartestület. A szervezetet harminc éve irányító Tóth Imre elnök felidézte, az 1886-ban létrejött testületnek a kezdetekkor 715 tagja volt, a második világháború utáni újjászervezéskor pedig 876. A rendszerváltás után, amikor ismét szabad lett vállalkozni, 576-an csatlakoztak, s 1991-ben visszakapták az önkormányzattól székházukat is. A kamarai törvény és a kötelező kamarai tagság bevezetése után a tagság fogyni kezdett, s az önkéntessé vált tagi viszony visszaállításával sem indultak újra gyarapodásnak, jelenleg 102-en tagjai a Mezőkövesdi Ipartestületnek. Éves gazdasági beszámolójában kitért arra, kevesebb, mint hétmillió forintból gazdálkodnak évente, próbálják előteremteni a működéshez szükséges pénzt, szolgáltatnak, például könyvelést vállalnak, valamint a korábbi megtakarításokból pótolják ki a szükséges összeget.

Az ünnepségen jelen volt az IPOSZ elnöke, Németh László is, aki kifejtette, fontos, hogy az idősebb iparosok átadják tudásukat a fiataloknak, s ne tűnjenek el szakmák, az értékeket meg kell menteni. Szerinte az automatizálás a tömegtermelésben fog elvenni munkahelyeket, a kézműves dolgok pedig felértékelődnek. Kiemelte, az iparosoknak fontos szerepük van a szakmunkásképzésben is, a mesterek komplex tudást adnak át a fiataloknak. Szerinte az IPOSZ bizonyított, hiszen továbbélt több mint egy évszázadon keresztül, továbbvitték a szakmai hagyományokat, a tanulóképzést. Széleskörű nemzetközi kapcsolataik vannak, továbbképzik az iparosokat, hogy azok fejlődni tudjanak, megőrizzék piacképességüket. Kétszáz szakma érdekeit képviselik, reméli, még fogják is.

Sokan értékelik

Kovács J. Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari alelnöke szerint a mai iparosság más, mint az 1800-as évekbeli, inkább kézművességnek nevezhető. Sokan értékelik, ha nem géppel készült tárgyakat vásárolhatnak, hanem személyesebb, magas hozzáadott értékű termékeket.

Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere is köszöntötte az ipartestületet. Kiemelte, a városban csak egy ennél régebbi szervezet létezik, a Szent László Egyházközség. Az iparosok, mesterek élhetőbbé teszik a várost, részt vesznek a közéletben, szeretik a közösséget, mindenki ismeri őket. Példákat is mondott, mennyire fontos, hogy legyenek jó vízvezeték-szerelők, villanyszerelők a városban, elérhető közelségben, lakcímen.

Csirmaz István, a Széchenyi István Katolikus Középiskola igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy 720 diákjuk van, de csak ötödük mezőkövesdi, ráadásul idén száz nyolcadik osztályos van a városban, pedig ennél több diákot tudnának fölvenni. Javasolta, hogy az iparosok is foglalkozzanak tanulóképzéssel, hiszen az állam ad rá pénzt.

ÉM-TB


Kitüntetések

A rendezvényen kitüntetéseket is átadtak.

15 éves emlékplakett: Póta Györgyné. 20 éves emlékplakett: Pólik Tibor, Tóth András, Varga Zoltán, Suba Ferencné.

25 éves emlékgyűrű: Lakatos Lajos, Lakatos Lajosné, Puzsár Józsefné. 40 éves emlékgyűrű: Gendrács János, Tóth Imre.

A Kézműipar szolgálatáért kitüntetés: Nagy Jánosné, Illés Miklósné.

Szervezeti munkáért: Panyi József.

Ezüstkoszorús mester: Kovács Krisztián.

Aranykoszorús mester: Gomány János.

IPOSZ Díj: Nyikes István.

Magyar Kézművességért Díj Arany fokozat: Fehér Tibor.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában