Helyi közélet

2016.12.01. 07:39

Dayka Gábor utca: hosszabbítanák…

Miskolc - Hat-hét ingatlant érint részben vagy teljes egészében a tervezett útépítés.

Miskolc - Hat-hét ingatlant érint részben vagy teljes egészében a tervezett útépítés.

Egy igazi főteret szeretne Miskolc. Nem túlzás kijelenteni, hogy évtizedek óta újra és újra napirenden lévő kérdésről van szó, amelyre a jelenlegi városvezetés szeretne „kézzel fogható” választ adni.

Régi vágy a főtér

A jövőbeni főteret a Szent István térre és környékére álmodták meg. Ehhez azonban forgalomátszervezésre és – ezzel együtt – új átkötőút megépítésére van szükség a jelenlegi Dayka Gábor utca meghosszabbításával egészen a Meggyesalja utcáig. Ehhez épületeket kell majd lebontani. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések a napokban kezdődtek el.

„Úgy gondolom, hogy minden magára valamit adó városnak kell egy főtér – nyilatkozta lapunknak Pfligler Péter alpolgármester. – Az elmúlt évtizedben a mindenkori miskolci városvezetés is ezen szándék mentén fogalmazta meg, hogy eltökélt szándéka egy ilyen főtér kialakítása. Az is megfogalmazódott, hogy erre legalkalmasabb a Szent István tér. Ahhoz azonban a környezetet is rendezni kell. Az egyik legfontosabb ilyen rendezés, hogy azt a jelenleg hatalmas átmenőforgalmat, amely zavarná a főtér funkcióját, valahova máshova kell elterelni. Ehhez van szükség arra, hogy az északi, tehermentesítő út felé nyitást jelentő Dayka Gábor utcát meghosszabbítsuk egészen a Meggyesalja utcáig. A belváros felé közeledő forgalmat így át lehet terelni az északi tehermentesítő útra.”

Fotó: Kozma István

Bontani is kell majd

Tehát egy 2-szer 1 sávos, zöld sávval és járdával ellátott átkötő út épülne a Dayka Gábor és a Meggyesalja utca között. Ehhez nyilvánvalóan épületeket kell elbontani.

Rostás Lászlótól, Miskolc főépítészétől megtudtuk, hogy a kalkulációk szerint 4 ingatlant érint teljes egészében és további 2-3 esetében a telkekből csípnek le egy darabot.

Megkezdődtek az egyeztetések is a Dayka Gábor utca folytatása miatt érintett ingatlanok tulajdonosaival. Néhány nappal ezelőtt a városházán tartottak egy fórumot az érintetteknek, részletesen beszámolva az útépítési tervekről.

„A továbbiakban személyesen keresik fel az ingatlantulajdonosokat a MIK szakemberei december 10-ig – mondta el a főépítész. – Az építkezésben érintett ingatlanokat szeretné megvásárolni az önkormányzat.” Tehát elsősorban adásvétellel szeretnék megszerezni a lebontásra váró ingatlanokat, ha ez nem sikerült, a kisajátítás következik.

Északon négy sávon

Mint megtudtuk, a tervek között szerepel az északi tehermentesítő út négysávossá alakítása is. Ezzel is csökkenhetne a belváros és elsősorban a főtér környékének autóforgalma.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában