Helyi közélet

2016.11.01. 19:25

Prima Díj - A Magyar Tudomány kategória jelöltjei

Miskolc - Az idén is lesz Prima-díj a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete jóvoltából. Három kategóriában nevezett meg jelölteket az elnökség: most a Magyar Tudomány kategória jelöltjeit mutatjuk be.

Miskolc - Az idén is lesz Prima-díj a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete jóvoltából.

Három kategóriában nevezett meg jelölteket az elnökség: most a Magyar Tudomány kategória jelöltjeit mutatjuk be.

Dr. Csorba Csaba

Sátoraljaújhelyen született (1946), kisiskolásként Pécshez, majd Budapesthez kötik az emlékek, ahol a híres Eötvös József Gimnáziumban érettségizett. „Már gyermekkoromban is leginkább a történetek érdekeltek, a mesék, mondák, regék, a történelem, s főleg a várak – emlékezik a kezdetekre. – Az országos történelmi tanulmányi verseny helyezettjeként felvételi nélkül kerülhettem az ELTE Bölcsészettudományi Karára, ahol 1970-ben végeztem történelem-régészet-levéltár szakon”.

Már régész hallgatóként részt vesz az akkori jelentősebb várásatásokon. Régész-muzeológus pályáját Debrecenben kezdi, majd Budapesten folytatja, ahol címertannal is foglalkozott: később félszáz település (közöttük Miskolc) címerét tervezi meg.

Pályáját felsorolhatatlan mennyiségű tanulmány, publikáció kíséri, közöttük számos remek és joggal népszerű ismeretterjesztő munka is, például a több kiadást megért vársorozata. 1981–1993 között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatója. Az intézményben restaurátor-műhelyt és nyomdát is sikerült létesítenie, ahol mintegy másfél száz kiadvány készült el. 1993–2006 között az ELTE Tanárképző Főiskolájának tanára, régészetet, középkori egyetemes történelmet tanít nappali és esti tagozaton. 2012-ben jelent meg félezer oldalas Sátoraljaújhely városkönyve, amelynek DVD-melléklete több mint 20 ezer Sátoraljaújhelyhez köthető személy életrajzát tartalmazza.

Történeti, régészeti munkái kisebb könyvtárt megtöltenének, levéltári, honismereti, néprajzi, bibliográfiai, a nemzetiségi kérdéssel, a zsidósággal foglalkozó könyvei, tanulmányai és cikkei száma több száz. „Mindennél fontosabbnak tartom, hogy a felnövekvő nemzedék a múlt és a jelen dolgaiban jól tájékozott legyen, s elfogultságok, előítéletek nélkül szemlélje a világot”– vallja.

Prof. Dr. Lombay Béla

Békéscsabai születésű (1942), Miskolcra kisgyermekként került. Azóta is hűséges maradt a városhoz. „Orvosi tevékenységem során soha nem hagytam el szűkebb hazámat hosszabb időre, több felkérésnek ellenállva”. Hasonlóan hűséges volt első munkahelyéhez, a B.-A.-Z. Megyei Kórházhoz, melynek gyermekosztályára Velkey László hívta a Szegeden frissen végzett orvost, 1967-ben. Gyermekgyógyászként szakmai érdeklődése hamarosan a radiológia és gyermekradiológia felé fordult: a B.-A.-Z. Megyei Kórházban 1967-től 2012-ig dolgozott szakorvosként, adjunktusként, gyermekradiológiai osztályvezető főorvosként, a Röntgen Intézet vezetőjeként.

1988-ban kandidál, 1997-ben a Semmelweis Egyetemen habilitál, majd 1998-ban a SOTE magántanára lesz. 2002-ben a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának egyik alapítója, a Képalkotó Diagnosztikai Tanszék tanszékvezető főiskolai tanára, illetve professzora lesz. 1969–2015 között 357 tudományos előadást tartott, 211 magyar és angol nyelvű közleménye, 5 könyve, 11 könyvfejezete jelent meg. Számos hazai és nemzetközi szakmai pozíciót töltött be, nevéhez kötik a gyermekradiológia szakág ráépített szakvizsgaként való elismertetése (2004), egy évtizedig a Magyar Radiológia főszerkesztője.

Nyugdíjba vonulása óta professzor emeritusként folyamatosan tanít a Megyei Kórházban, a Miskolci Egyetemen, a debreceni Kenézy Kórházban és a Debreceni Egyetem Radiológiai Intézetében. Mintegy 45 éves orvosi tevékenységét 11 szakmai kitüntetéssel ismerték el. Ezek közül legbüszkébb a Batthyány-Strattmann-díjra és a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata által 2014-ben adott „Kiváló Oktató Diploma” címre. „Pályafutásom során sokat köszönhettem az alkotói légkörnek, amelyet a Borsod Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház és a Miskolci Egyetem vezetése biztosított számomra és csapatom számára”.

Dr. Raisz Iván

Miskolcon született 1943-ban. A Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán végez okleveles kémia-fizika szakos középiskolai tanárként 1966-ban, majd levelező aspiránsként a moszkvai Mengyelejev Egyetemen (1976–1981) szerzi meg a kémiai tudomány kandidátusa címet.

1966–1984 között a Felsőfokú Vegyipari Gépészeti Technikum, majd Nehézipari Műszaki Egyetem Vegyipari Automatizálási Főiskolai Kar oktatója. 1984–1986 között főiskolai tanár, a Kémiai Tanszék vezetője a Nehézipari Műszaki Egyetem Vegyipari Automatizálási Főiskolai Karán.

1985-től 2008-ig egyetemi docens, 1990–1996 között a Miskolci Egyetem Fizikai Kémiai Tanszékének vezetője. 1994 óta az ENVIRO-PHARM Kft. ügyvezetője, kutatási igazgatója. Kutatási területei a megújuló és alternatív energiaforrások fejlesztése, környezeti kockázat elemzése, hulladékgazdálkodás, elek­trokémiai mérési és technológiai módszerek, kemometriai módszerek fejlesztése és alkalmazása, gáz- és folyadék­kromatográfiás módszerek fejlesztése a környezeti analitikában, környezetkímélő gyártástechnológiák vizsgálata és fejlesztése, valamint az életciklus-analízis. Számtalan szakmai elismerései közül csak a legutóbbiak: „Az év feltalálója” 2008, MAFE, Miskolci Egyetem Érdemes Oktatója 2009, „Zöld Oscar Díj” 2011, Nürnberg, Jedlik Ányos-díj 2014.

Hazai és nemzetközi innovációs kiállításokon és versenyeken 8 különdíjjal, 23 aranyéremmel, 10 ezüst- és 3 bronzéremmel ismerték el tevékenységét. Előadásai száma 315 (köztük 89 idegen nyelven), publikációi száma 110 (köztük 24 idegen nyelven), nevéhez száznál több kutatási jelentés és 17 szabadalom fűződik.

ÉM


Miskolc - Az idén is lesz Prima díj a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete jóvoltából. Három kategóriában nevezett meg jelölteket az elnökség: most a Magyar Képzőművészet kategória jelöltjeit mutatjuk be.

Miskolc - Az idén is lesz Prima Díj a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezete jóvoltából. Három kategóriában nevezett meg jelölteket az elnökség: most a Magyar Népművészet és Közművelődés kategória jelöltjeit mutatjuk be.

Miskolc - Az alkotó, értékteremtő tevékenység elismeréséből megyénkben is hagyományt kellett létrehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában