Helyi közélet

2016.11.25. 16:06

Premier a Kamaraszínházban: A kutya különös esete az éjszakában

Miskolc - Pénteken délután 5-kor mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház a Kamaraszínházban a Mark Haddon művéből, A kutya különös esete az éjszakában című nagy sikerű regényből készült előadást.

Miskolc - Pénteken délután 5-kor mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház a Kamaraszínházban a Mark Haddon művéből, A kutya különös esete az éjszakában című nagy sikerű regényből készült előadást.

A különleges hangulatú és egyedi nézőpontú könyvet az a Simon Stephens írta át színpadra, aki az egyik legfontosabb ma élő angol drámaíró. Adaptációja kíméletlenül őszinte darab, amely egyszerre szól felnövésről és egy fiú önmagára ébredéséről. A miskolci előadást Lukáts Andor Kossuth-díjas színész, rendező vitte színre.

A szerepnél az egyéniség a fontosabb, mint hogy ő autista. Somhegyi György

Somhegyi Györgyöt láthatjuk az előadás főszerepében. A Cristofert játszó fiatal színművész a napokban tartott sajtótájékoztatón elmondta, sokat készült a szerepre.

– Rengeteget olvastam, néztem filmeket és beszélgettem is autistákkal. Mindegyiküknek saját személyisége van, az autizmus pedig egyfajta szűrő, amivel a világ felé fordulnak. Azt gondolom, hogy ennél a szerepnél az egyéniség fontosabb, mint az, hogy ő autista – emelte ki a színművész. – Igyekszem minél személyesebbé tenni az alakítást. A regény miatt mostanában engem is sok minden foglalkoztat, ami ezt a fiút: a csillagászat, a világegyetem működése vagy a matematika. Van egy mondat a regényben, ami számomra is nagyon fontos lett: Cristofer azért szereti a prímszámokat, mert olyanok, mint az élet. Ki lehet számolni őket, de egyetlen egyenletet sem lehet ráhúzni erre a számsorra, nem lehet kitalálni, hogy mi lesz a következő – mondta.

– Számomra nagyon izgalmas, ahogy az emberi kapcsolatokat bemutatja ez a darab. Nagyon jól megrajzolt figurák vannak benne. Azok az emberek, akikkel Cristofer találkozik a nyomozása során, igazából hétköznapi emberek, akikkel mi is találkozunk az utcán, csak éppen most egy másik nézőpontból, egy autista fiú szemszögéből látjuk őket és csodálkozhatunk rá, hogy mi is vesz körül bennünket – tette hozzá Somhegyi György.

MNSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában