Helyi közélet

2016.11.05. 20:43

Nehéz az iskolaválasztás? Van segítség

Miskolc - Minden nyolcadikos diákhoz eljuttatjuk az Észak-Magyarország továbbtanulási magazinját.

Miskolc - Minden nyolcadikos diákhoz eljuttatjuk az Észak-Magyarország továbbtanulási magazinját.

Amikor 8. osztályos lesz a gyerek, számos kérdés merül fel a szülőkben a továbbtanulással kapcsolatban. Lapunknak azonban többen is jelezték: problémát jelent számukra, hogy már nincsenek továbbtanulási tájékoztató füzetek, amelyek akkor szűntek meg, amikor az iskolák átkerültek az önkormányzati fenntartásból államiba, azaz 2013-ban. Az egyik édesapa azt mesélte, hogy ők már szeptembertől nézegetik, melyik iskola lenne a legjobb a most 8.-os lányuknak. Az interneten próbáltak tájékozódni, az iskolák honlapján böngésztek, de nem mindegyiken találtak elég információt és nem is tudnak minden intézményről. Ráadásul meglehetősen időigényes ez a módszer.

– Azonban nagyon megörültünk, amikor megjelent a napokban az Észak-Magyarország mellékleteként a Gyermekünk jövője című magazin. A lányom átolvasta az első oldaltól az utolsóig, és talált is magának egy egyházi intézményt, ahol olyan képzést indítanak, ami nagyon érdekli a gyerekeket. Biztos, hogy ott lesz az iskola nyílt napján – mesélte az édesapa.

Minden iskolába

Épp a továbbtanulási tájékoztató füzetek hiányát ismerte fel lapunk, amikor elhatározta, hogy orvosolja a problémát. A pálya- és iskolaválasztást segítő magazinunkat előfizetőink már a múlt héten megkapták, de november 7-től, azaz hétfőtől eljuttatjuk az általános iskolákba is. Minden 8. osztályos diák kézhez kapja mellékletünket, melyben fontos információkat találhatnak a gyerekek és szüleik a továbbtanulással és az iskolák kínálatával kapcsolatban.

„Amit a szakmatanulásról tudni érdemes” – a magazin ezzel az oldallal kezdődik. A szülők és diákok megtudhatják, mit jelent a duális képzés, a tanulószerződés, milyen juttatások illetik meg a tanulót a gyakorlati képzés során, mit jelent a hiányszakma és melyek a következő tanév hiányszakmái. Erre különösen érdemes figyelni, hiszen az ilyen szakmát választó tanulók ösztöndíjat kapnak. Ha jól tanulnak, akkor akár havi 30 ezer forintot is.

A „Pályaválasztási kisokos” oldalon a középiskolai felvételi eljárás legfontosabb dátumait találhatják meg a szülők. Figyelem, közeledik december 9-e! Ez a határideje a központi írásbeli felvételi vizsgára történő jelentkezésnek.

Piacképes szakmák

Továbbtanulási magazinunkban megtalálhatják a szülők és a diákok a szakképzési centrumok kínálatát is. Mint ismert, megyénkben három szakképzési centrum működik, a miskolci, az ózdi és a szerencsi. Ezek tagiskolái számos piacképes képzést indítanak, ezekről is információt kaphatnak olvasóink. Mindemellett az egyházi fenntartású, valamint a magán- és alapítványi középiskolák szintén megtalálhatók magazinunkban. A vidéki tanulók számára pedig a kollégiumokról szóló írások lehetnek rendkívül hasznosak. A kiadványunkban megjelent legtöbb iskola feltüntette elérhetőségét és nyílt napjának dátumát. A nyílt napokon is érdemes részt venni, hiszen itt személyesen tájékozódhatnak a szülők és gyerekek az intézményben folyó oktatásról, képzésről, sőt a választott szakmával is megismerkedhetnek.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában