Helyi közélet

2016.11.02. 15:06

Kakasok főttek a kondérokban Tardon

Tard - A kakasok minden testrészét felhasználták a csapatok az idei fesztiválon.

Tard - A kakasok minden testrészét felhasználták a csapatok az idei fesztiválon.

Idén is megrendezték nemrégiben a Kakasfesztivált Tardon, ez volt a tizenharmadik kakasos gasztronómiai rendezvény a településen. A versenyre ezúttal is sok csapat nevezett helyből, valamint a környékről, de még külföldiek is ellátogattak a faluba, hogy főzzenek egy jót. A nap persze nemcsak a főzésről szólt, volt kirakodó vásár, kézműves foglalkozások a tyúkalakúak jegyében, s még öt különféle kakast is meg lehetett nézni élőben. Közben pedig színpadi programok szórakoztatták a Sándor-völgybe kilátogatókat nótával, jazzel és rockzenével.

Bár a megfogalmazás kissé bonyolult, ezek egyszerű ételek. Ludányi Zoltán

„Az ízvilág homogén lesz”

A Tiszaújvárosi Betyárok csülkös kakaspörköltet készítettek vadász módra.

– A vadász mód ez esetben azt jelenti, hogy úgy készítjük, mint egy vadételt, gombával, borókabogyóval, borssal, őrölt köménnyel, erdélyi szalonnával dobjuk fel. A kakast először lepirítjuk zsírban, így kevésbé fő szét és az ízek nagyon jól kijönnek. Utána pirítjuk meg az erdélyi szalonnát, majd kiszedjük a zsírból, megpirítjuk a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Felengedjük egy kis vízzel, majd addig főzzük, míg sűrű szaftot nem kapunk. Utána helyezzük vissza bele a kakast, a csülköt és az erdélyi szalonnát. Kakastaréjt pluszban teszünk hozzá – magyarázta az étel elkészítését Garáz Péter.

– Amikor ez háromnegyed részben megfőtt, hozzátesszük a gombát, a vörösbort, s egy nagyon sűrű, gazdag szaftú ételt kapunk – tette hozzá a csapat séfje. Szerinte a csülök egy olyan része a sertésnek, amelyet ha megfőzünk, ugyanolyan ragacsos szaftállagot kapunk, mint a kakasnál, ezért jó viszonyban vannak egymással. „Mivel vadasan készítjük el, az ízvilág homogén lesz, a kakasnak is másabb, a csülöknek is másabb az íze, de közel kerülnek egymáshoz, mire elkészül az étel.” – mondta a négy éve létező, s több versenyen is sikert arató tiszaújvárosi csapat egyébként karcagi származású tagja.

A Tetemvári Kappanok tetemvári currys kakasragut, sütőtökös pityókatekercset, sáfrányos szeklicés, mazsolás rizst, balzsamecetes szilvachutneyt készített. A gárda az egri Tetemvár Büfé baráti társaságából áll, s rendszeresen összejönnek főzni eseményekre, 30-tól 70 éves korig, s vannak köztük olyanok, akik természetesen a vendéglátásban dolgoznak.

– Bár a megfogalmazás kissé bonyolult, ezek egyszerű ételek, bármikor elkészíthetők otthon. Sáfrányos, kókusztejes pörköltet készítettünk, s kelt tésztát sütőtökkel töltöttünk meg. Mazsolás rizs készült kurkumával, illetve chutney karamellizált lilahagymából, szilvából, almaecettel. Sima, egyszerű alap a pörkölt, a szalonnát lepirítottuk majd kiszedtük, beletettük a hagymát, a kakast, majd később a szarvasgombát, utána pedig kókuszos habarással besűrítettük. A fűszerek sáfrány, kurkuma, só, bors voltak, pirospaprikát nem használtak, mert sáfrányos étel – ismertette a fogást Ludányi Zoltán, aki hozzáfűzte, egy kicsit megküzdöttek a kakassal, bár végül is mindegy, hogy kakasból vagy kappanból készül az étel. A kakasból készült ételnek szerinte picit más íze van, s felelevenítette azt is, hogy a nagymama tyúk- és kakaspörköltje is más volt, mint amit ma készít az ember.

A Fakanál Ördögei formáció java hejőbábai, csak az egyik séf, Veres István él Hejőpapiban, de ő is Bábán dolgozik, a pszichiátriai otthon szakácsa. Ők több étellel is neveztek a versenyre, kakaslevest, hagyományos kakaspörköltet, vörösboros kakaspörköltet, vörösboros kakastaréj- és herepörköltet készítettek kapros juhtúrós sztrapacskával és főtt tésztával.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában