Helyi közélet

2016.11.23. 15:18

Gasztronómiai buli a Drótban: ez csípni fog!

Miskolc - Páratlanul érdekes és csípős gasztronómiai buli lesz a miskolci Drót Bisztróban: minden a chiliről fog szólni.

Miskolc - Páratlanul érdekes és csípős gasztronómiai buli lesz a miskolci Drót Bisztróban: minden a chiliről fog szólni.

Az e héten pénteken este hatkor kezdődő rendezvény nem belépős, csak asztalt kell foglalni (46/555-102). A program elején a chili ter­mesztésről egy miskolci és egy tiszaújvárosi termelő beszél majd, ezt követően lehet vacsorázni a speciális chilis étlapról, miközben a zongora szól. Csak ízelítőül néhány csípős fogás: szezámmagos csirkemellcsíkok almás-chilis chutney-val, mézes-chilis sült oldalas steakburgonyával és chilis csokis brownie. Természetesen az étkek nem az extrém, hanem inkább a diszkrét, kellemes csípősség jegyében készülnek. A keményebb műfajt kedvelők az esten kóstolhatnak valóban ütős chiliket: Carolina Reaper 2.000.000 fölött, Trinidad Moruga 1.500.000 körül, avagy Naga Morich 1.000.000 körül: a számok a csípősség fokozatát jelentik.

A chili a világ legszélesebb körében elterjedt és leginkább kedvelt hozzávalói közé tartozik. Alapvető összetevő számos ország konyhájában, így például Indiában, Thaiföldön, Mexikóban, és a közelmúltban robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés az élénk színű bogyók iránt. Ahogy a világkonyhák egyesülnek, az emberek kezdenek rájönni, hogy ezek a kis termések nem pusztán csípősségük miatt izgalmasak. A chiliknek intenzív ízük van, és minden országban egyedi módon főzik meg és használják fel őket, a távol-keleti édes chiliszósztól kezdve a mexikói füstös chipotlén át a nyelvperzselő indiai curryig. A chilik egyre jobban felkeltik a világ figyelmét, és sokan, akik szeretik, termesztik és fogyasztják, valósággal megszállottjai lettek: vagyis chilimániások. Versengenek, ki termesztette a legnagyobb chilit, ki készítette a legcsípősebb chiliszószt, és akadnak chilievő versenyek is.

Amikor a chilit esszük, a kapszaicin irritálja a szánk, orrunk és gyomrunk receptorait, jelezve az agynak, hogy valami forrót ettünk. A kapszaicin valójában azonban nem éget, és nem árt nekünk – még ha úgy érezzük is. Az agy válaszul megpróbálja kivédeni a meleget, ezért könnyezik a szemünk, és folyik az orrunk, megemelkedik a pulzusunk is, endorfinok szabadulnak fel – ezektől azonban ellazultnak és boldognak érezzük magunkat.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában