Helyi közélet

2016.11.08. 16:17

Egy kis hétvégi varázslat Tolcsván

Tolcsva - Márton-nap kitűnő alkalom, hogy a női szépségnek szentelt kastélyban megünnepeljék a mese íróját.

Tolcsva - Márton-nap kitűnő alkalom, hogy a női szépségnek szentelt kastélyban megünnepeljék a mese íróját.

A 17. században épült tolcsvai Dessewffy-kastély 2015-ös rekonstrukciója alatt a restaurátorok egy díszítő falfestésre bukkantak, amiből kezdetben csak egy kacsa feje látszódott.

Mindenki lelkesen várta, milyen érdekes történetet ábrázolhat a régi dekoráció, és hamarosan kiderült, hogy a kacsa valójában liba, és ül is valaki a hátán, aki nem lehet más, mint Nils Holgersson, ha nem is a 17. századból, de legalább a 20. század legelejéről. A Helia-D Herba-Kastély Gyógynövény- és Szépségközpontban úgy gondolták: a Márton-nap kitűnő alkalom, hogy a női szépségnek szentelt kastélyukban megünnepeljék a mese íróját, az első nőt, akit irodalmi Nobel-díjjal tüntettek ki.

A történethez azonban az is hozzátartozik, hogy a minőségi kozmetikumkészítés legnagyobb múltú hazai cége, a Helia-D Kft. azzal a szándékkal varázsolta újjá a XVII. században épült kiskastélyt, hogy közelebb vigye a szépségápolás és a kozmetikumkészítés világát és fortélyait a kényeztető, minőségi kozmetikumok rajongóihoz. A kastélyba belépve, a régi gyógynövénynyomatok, metszetek sorfala között haladva igazi ritkaságokat is felvonultató gyógynövénykönyvtárba juthat el a látogató. A könyvtárral szomszédos három interaktív kiállítótér pedig XXI. századi eszközökkel is bemutatja a szépségápolás történetét a gyógyfüvek gyűjtésének hagyományától indulva a magyar kozmetikai ipar történetén keresztül a Helia-D Kft. jelenéig.

Színes program, menü

A program 12-én 17.30-kor tárlatvezetéssel kezdődik a Helia-D Herba- és Szépség-kastélyban. Majd tokaji aszús arckrémkészítés következik, amit bemutató követ Selma Lagerlöf, az első irodalmi Nobel-díjas írónő életéről és Nils Holgersson repüléséről. A vacsora Márton-napi libavecsernye lesz Jalecz Lajos úr ételeivel és a Budaházy Pince boraival. A chéf a Chaine des Rotisseurs Gasztronómiai Lovagrend tagja. Éttermét háromszor választották Magyarország 10 legjobb étterme közé a Konyhaművészet Magazin ítészei. A mostani menüsor: libamájbrülé pirított kaláccsal, 2013-as késői szüretelésű Makovicza furminttal, a leves alföldi libagulyás a Herba-kastély fűszereivel ízesítve, 2013-as Birtok Furminttal, a főétel libahúsos töltött káposzta csomborral, 2015-ös Szent Tamás száraz Furminttal, a desszert kapros-túrós Márton-napi libatorta 2013-as 6 puttonyos aszúval.

A programra talán még kis szerencsével akad hely: jelentkezni lehet e-mailben: [email protected], telefonon: +36/47 584-032.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában