Helyi közélet

2016.11.18. 07:44

„Avasi kiáltó”: Miskolc fontos szimbóluma

Miskolc - „Fel lehet jutni buszokkal, majd némi gyaloglás, ám nagy kör ez.”

Miskolc - „Fel lehet jutni buszokkal, majd némi gyaloglás, ám nagy kör ez.”

– Az a szerencsém, hogy amikor a közelmúltban volt az Észak-keleti Átjáró Egyesület Utánam srácok fesztiválja, és a kilátóról volt egy beszélgetés, azon ott voltam – mondta lapunknak Szilágyi Levente, a Kisavas zenekar basszusgitárosa, énekese. – Volt egy kis installáció, és meglepve láttam, hogy a zenekar első CD-borítója is benne szerepelt, hiszen azon is megjelenik a kilátó mint elem. (A grafikán egy gorilla mászik fel az Avasi kilátóra és hajlítja meg a nagy anten­nát – a szerk.) Hogy akkor miért választottuk ezt a CD-re? Mindenképpen azért, mert ez a város fontos szimbóluma. Mindenhonnan látszik, régóta ismeri mindenki, és alkalmas arra, hogy a város szimbóluma legyen, mert egyedi.

Kár üresen hagyni

Vannak sajátságos épületei a városnak, de például piktogramszintű megjelenésben sokkal kevésbé dominánsak talán, mint a kilátó. Négy vonalból meg lehet rajzolni, és vizuálisan is jól működik.

Levente megjegyezte, hogy sokan a régi, korábbi korszakhoz kötik, mint emléket, ám szerinte erről az épületről már régen lemállott úgymond a vakolat.

– Alkalmas és kiált is azért, hogy fontos szimbólum legyen – hangsúlyozta. – Azt, hogy mire tudnánk használni, az már érdekes. Mondják, hogy nehéz a fenntartása, sok a rezsi, ráadásul azért rendbe is kellene tenni. Mindenképpen kár üresen hagyni, és kár hagyni, hogy összefirkálják.

Szóba került a megközelítés is, ami sokaknak kétséges.

– Fel lehet jutni buszokkal, majd némi gyaloglás, ám nem jut eszébe sokaknak, mert nagy kör ez. Fel lehet menni gyalog is, ami viszont fárasztó – sorolta a „basszer”. – Így mindez távol tartja az embereket. Utópisztikus terv volt a libegő a Városház térről, viszont ha lenne, azzal nagyon jól be lehetne integrálni nemcsak a kilátót, hanem az egész Avastetőt a városba.

A Kisavas zenekar számára (is) fontos a kilátó Fotó: ÉM-archívum

Egy jó kávézónak?

A Kisavas zenekar tagja, Szilágyi Levente kérdésünkre elmondta: ha vendég lenne Miskolcon, szívesen kávézna egy olyan helyen, ahol rendezvények is vannak. „Maga a kilátó koncerthelynek nem jó, azonban maga az Avastető kisebb fesztiválokra alkalmas. De mondom: egy jó kávézónak kitűnő lenne” – árulta el.

Továbbra is várjuk olvasóink leveleit! Étterem? Kiállítótér? Vagy? Az Észak-Magyarország megpróbálja kikérni a miskolciak véleményét arról, hogy mi legyen az Avasi kilátóval, és talán együtt találhatunk olyan utat, utakat, amelyeket eddig nem jártak a kilátó jövője kapcsán. Kérjük, ha ötlete van, írja meg nekünk névvel, elérhetőséggel e-mail­ben az [email protected] címre. A tárgyba kérjük, írja be: „Az Avasi kilátó jövője.”


Újra olyan legyen, amilyen már volt az Avasi kilátó

Miskolc - Több szempontból is jelkép az Avasi kilátó, amely elválaszthatatlan a városrésztől.

 

 

 

Legyen a fiataloké az Avasi kilátó!

Miskolc - Sélley Andrea közösségfejlesztő szerint az Avasi kilátó „nagyon Miskolc”.

 

 

 

 

Az avasi kilátó kilátásai

Miskolc - Mi lehet Miskolc volt jelképének sorsa? Lehet-e újra szerethető szimbólum?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában