Helyi közélet

2016.10.06. 15:01

Tervek az élhetőbb Miskolcért

Miskolc - Miskolc vállalta, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-­kibocsátást.

Miskolc - Miskolc vállalta, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-­kibocsátást.

Élhetőbb városi környezet, hatékony energia­gazdálkodás – ezt ígéri Miskolc Fenntartható Energia Akcióterve, amelyet szerdán mutattak be az érdeklődőknek. Az akciótervet az önkormányzat és az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit (ÉMI) Kft. készítette azzal a céllal, hogy 2020-ig legalább 20 százalékkal mérsékelik Miskolc szén-dioxid-kibocsátását. Ez volt ugyanis a város egyik vállalása, amikor tavaly csatlakozott az európai Polgármesterek Szövetségéhez. Az akcióterv ennek jegyében készült el, a dokumentum véglegesítéséhez pedig elengedhetetlen, hogy bevonják a város lakosságát, a civil és szakmai szervezeteket, és ez alapján készüljön el a végleges program, amelyet december 12-ig kell feltölteni a szövetség honlapjára.

Cél az, hogy élhetőbbé tegyük a városi környezetet. Pfliegler Péter

Hatékonyabbá tegyük

– A tervben megfogalmazott cél az, hogy élhetőbbé tegyük a városi környezetet, csökkentsük a klímaváltozás hatásait, hatékonyabbá tegyük az energiagazdálkodást – jelentette ki Pfliegler Péter alpolgármester a szerdai fórumon. Hangsúlyozta: az önkormányzat honlapján bárki megismerheti és véleményezheti a dokumentumban szereplő adatokat. A miskolciak javaslatait október 12-ig várják a [email protected] e-mail-címre.

Az alpolgármester arra is kitért, hogy tavaly novemberben a Polgármesterek Szövetsége által rendezett konferencián Miskolc csatlakozott az Alkalmazkodunk programhoz, így az újabb vállalás értelmében 2030-ig 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Hogy ez mennyire nem lehetetlen vállalás, arra bizonyítékként Pfliegler Péter elmondta: „Az akciótervben megfogalmazott célkitűzések végrehajtásával, valamint a korábbi fejlesztéseknek, a Zöld Város programnak és a célzott fenntarthatósági intézkedéseknek köszönhetően, Miskolc már így is túlteljesít, hiszen 2008-tól 2020-ig várhatóan 44 százalékkal csökkenti a CO2-kibocsátást.”

Víz, villany

Az alpolgármester hangsúlyozta, az önkormányzat eddig is mindent megtett az energiahatékonyság növelése érdekében: a közintézmények esetében megtörtént a nyílászárók cseréje, környezetbarát, CNG-buszok közlekednek a városban, és a jövőben is több olyan projektje lesz az önkormányzatnak, amely az energiahatékonyság növelését célozza meg.

Ezenfelül persze egyéni szemléletváltásra is szükség van, például a villanyt lekapcsoljuk, a vizet nem folyatjuk feleslegesen, autó helyett gyalogosan közlekedünk, vagy a kerékpárt, tömegközlekedést választjuk – sorolta az alpolgármester.

– Az akcióterv meglétével az uniós források elérése is könnyebb, de nem ez az elsődleges célunk, sokkal inkább az, hogy Miskolc élhetőbb legyen, a Föld pedig élhető – fogalmazott az alpolgármester.

Az akcióterv elkészítésében az ÉMI segítette az önkormányzatot és a Miskolc Holdingot. Buday-Malik Adrienn, a Stratégiai Fejlesztések és kapcsolatok Központ igazgatója referenciaként említette többek között az általuk készített hazai energiatérképet. De kitért arra is, hogy az ÉMI központja jelenleg az első köz­épület hazánkban, amelynek zéró a kibocsátása.

További fejlesztések

Magát az akciótervet Hermann Renáta energiahatékonysági projektreferens és Vass Lajos, a SMART programiroda vezetője mutatták be. Elmondták, Miskolc már eddig is jelentősen hozzájárult a kibocsátások csökkentéséhez, példaként említették a Zöld Nyíl projektet, a CNG-buszok üzembe állítását. Hangsúlyozták, további beruházásokra is szükség van, például napkollektorokra, napelemekre, intelligens épületfelügyeleti rendszerek kiépítésére, valamint hőszivattyúk telepítésére.

Intelligens rendszer épül

A közvilágítás korszerűsítésének köszönhetően Miskolcon 3300 lámpát cseréltek LED-lámpára. Ennek köszönhetően éves szinten 994 tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

Míg a megújuló energiák hasznosításával – biogáz, biomassza, geotermia, stb. – további csökkenést lehetett elérni, éves szinten 194 ezer tonna mínuszt a szén-dioxid-kibocsátás területén – hangzott el a fórumon.

Az akciótervben tervezett fejlesztések is szerepelnek, például hogy 2020-ig 43 kilométernyi kerékpárút épül a városban. Illetve intelligens forgalomirányítási rendszert építenek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában