Helyi közélet

2016.10.17. 10:20

"Nem halt volna meg a bácsi Miskolcon, ha valaki segített volna"

Miskolc - Ön tudná, hogy mit kell tenni, ha az utcán valaki hirtelen összeesik?

Miskolc - Ön tudná, hogy mit kell tenni, ha az utcán valaki hirtelen összeesik?

A tapasztalatok szerint az emberek félnek elkezdeni az újraélesztést, amíg kiérnek a mentők, pedig sok beteg életét lehetne megmenti azzal, ha a környezetében lévők tudnák és mernék alkalmazni az újraélesztés technikáját.

Ha úgy adódna, azonnal tudnám, hogy mit kell tenni. Soltész Csenge

Mindezt Barta Tamás vezetőmentőtiszt mondta lapunknak tegnap az Országos Mentőszolgálat Miskolci Mentőállomásán, ahol az újraélesztés világnapja alkalmából rendeztek nyílt napot. Az újraélesztés lapunkban is kiemelt téma volt az elmúlt héten, hiszen sokszor azon múlhat egy-egy ember élete, hogy kap-e szakszerű segítséget keringésének leállása után néhány perccel vagy sem.

Nem esnének pánikba

A mentőállomáson a földszinti szobában kezdték az érdeklődők a tanulást. Itt lépésről lépésre elsajátíthatták, mit kell tenni az ájult beteggel, akinek keringése is leállt. Soltész Csenge és Hajdú Rita bátran és szakszerűen végezték a gyakorlatokat. Nem csoda, hiszen a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola tanulói. – Fizikailag nehéz művelet az újraélesztés, de ha baj van, ezzel nem törődik az ember, csak azzal, hogy megmentse másnak az életét – vélekedik Csenge. – Szerencsére még nem volt ilyen esetem, de ha lenne, azonnal tudnám, hogy mit kell tenni. Én már jártam elsősegély-tanfolyamra, és ott megtanultam az újraélesztés lépéseit. Most azért jöttem, hogy ezt a tudást felelevenítsem.

Csenge hozzáteszi, szerinte nagy probléma, hogy kevés ember van tisztában vele, mit kell tenni a bajban. Aki pedig esetleg tudja, bepánikol.

– Nem szabad félni, azonnal cselekedni kell! – ad jó tanácsot.

Osztálytársától, Ritától megtudjuk, ő épp hiányzott az iskolából, amikor az újraélesztést tanulták. Így most nagyon örül, hogy végre rendesen elsajátíthatta a különböző lépéseket. Az első próbálkozás még nem sikerült valami jól, de gyakorolta és azután már jól ment.

– Én nem ijednék meg, ha valahol valami baj történne. Nem vagyok félős, úgyhogy azonnal segítenék. Hiszen ezért is választottam az egészségügyi szakmát, hogy segíthessek az embereken – mondja Rita.

Nem szabad úgy elmenni

Megjegyzi: ha több ember tudná, hogyan kell segíteni és segítene is, akkor nem halt volna meg a napokban az Avason az a bácsi sem, aki fél óráig feküdt a földön, mire valaki mentőt hívott.

– Nem szabad úgy elmenni valaki mellett, hogy legyintünk és azt mondjuk, biztos részeg vagy hajléktalan. Ha valaki fekszik az utcán, ahhoz oda kell menni, és meg kell tudni, hogy segítségre szorul-e – jelenti ki Rita.

Már az általánosban

„Térj be a mentőkhöz és távozz újraélesztőként!” Ez a jelmondata a nyílt napnak. Miután az érdeklődők megtanulták az egyes lépéseket, számítógéphez kötött bábun próbálhatták, mennyire hatékony az újraélesztésük.

Itt találkoztunk a 73 éves Parázs Miklóssal, aki azt állította, szerinte Magyarországon az életmentés nem kap elég figyelmet. Véleménye szerint már az általános iskolában is tanítani kellene. Nagyon örül annak, hogy most végre megtanulhatta az újraélesztést, mert konditerme van, ahol bármikor szükség lehet erre a tudásra.

– Életem során is számtalanszor találkoztam vészhelyzetekkel. A munkahelyemen például, a Diósgyőri Gépgyárban, ahol sok haláleset is volt – teszi hozzá Miklós.

Nem reagál, nem lélegzik

Barta Tamás vezetőmentőtiszttől még azt is megtudjuk, hogy annál a betegnél kell újraélesztést kezdeni, aki nem reagál, nem lélegzik és a keringése leállt.

A nyílt napon természetesen azt is megtanulhatták az érdeklődők, hogy ezt milyen vizsgálat alapján lehet megállapítani.

– Keringésleálláskor az újraélesztést mindenképpen el kell kezdeni, hiszen annál rosszabb nem történhet, mint hogy 4–5 perc múlva meghal a beteg – hívta fel a figyelmet a szakember.


Videó: A járdán feküdt, fél óra múlva hívtak mentőt Miskolcon

Miskolc - A járókelők közönye okozhatta egy férfi halálát Miskolcon. Rosszul lett, és több mint fél órán át feküdt a járdán, mire mentőt hívtak hozzá.

 

 

Nem bonyolult működtetni, Miskolcon több helyen is van

Miskolc - A sportcsarnokban, a jégcsarnokban és a Miskolci Nemzeti Színházban is van defibrillátor. Használták már?

 

 

Nem pánikolt, végezte a dolgát Bence

Miskolc - Újraélesztés világnapja: Bence már kétszer is segített, legutóbb munka közben kellett azonnal cselekednie.

 

 

Egy általános iskolás is képes az újraélesztésre

Miskolc - Átlagosan 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szív­halál következtében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában