Helyi közélet

2016.10.31. 08:36

Milyen lehetett volna a miskolci metró?

Miskolc - Egy teljes metróhálózat összeállítása volt a cél szombaton a Miskolci Galériában, ahol gyerekek képzelhették el, milyen lenne ez a közlekedési eszköz a megyeszékhelyen.

Miskolc - Egy teljes metróhálózat összeállítása volt a cél szombaton a Miskolci Galériában, ahol gyerekek képzelhették el, milyen lenne ez a közlekedési eszköz a megyeszékhelyen.

Gyerekeket vártak családjukkal szombaton a Miskolci Galéria Rákóczi-házba, ahol interaktív foglalkozás keretében gondolták tovább a miskolci metró legendáját és témáját. Néhány napon belül ez a második alkalom volt a galériában, amikor a tervezett, de meg nem valósult közlekedési eszköz került a középpontba.

1868-ban felmerült egy földalatti vasút terve, amely az épülő vasgyár és a vasút összekötésével áthaladt volna a város alatt. Ezt a témát dolgozta fel a Miskolci Galéria, amely ez alkalommal mint gyakorlóhely működött, működik. Ide kellett megszerveznie a képzőművészet-elmélet szakos másodéves egyetemistáknak egy kortárs kiállítást, amelyre két féléven át készültek a hallgatók. Az elkészült munkákból csütörtökön nyitottak kiállítást Járat címmel, amelyhez több program is kapcsolódik még a hónapban.

Ezek közül volt rögtön az első szombaton, amikor az egyetemistáktól kezdve kisebb diákokig vártak érdeklődőket a galériába, hogy ők is megmutassák, milyennek képzelnék el a miskolci metrót.

– A korábban Nagy rajzolás néven futó sorozat folytatása ez a rendezvény, amelynek a tematikája a skiccelés, tervezés, vázlatolás. Úgy gondoltuk, ez kitűnő téma ahhoz, hogy összekössük a Járattal – mesélte el Éliás István, művészet- és múzeumpedagógus, a rendezvény ötletgazdája és vezetője.

A kreatív foglalkozás során bármit megtervezhettek a diákok az elképzelt miskolci metróhoz – akár a szülők segítségét is igénybe véve –, így nemcsak az állomások helyét, azok kinézetét, de akár a dolgozók egyenruháját vagy a menetjegyet is. A gyerekek festhettek, rajzolhattak, hajtogathattak, ragaszthattak, a végső cél ugyanis az volt, hogy a metróvonal kiemelkedjen a síkból és megjelenjen a galériában.

- ÉM-HI -


Miskolc - Kiállítás nyílt a város legendáiról egyetemisták szervezésében. És még nincs vége.

 

Miskolc - Tegyük fel, hogy a stadionnál kisétálunk az Andrássy útra, lemegyünk a mozgólépcsőn, majd körülbelül 7-8 perc múlva felbukkanunk a Széchenyi utcán úgy, hogy közben nem átkozódtunk a reggeli csúcsforgalomban. Utópia lenne? Annyira nem, hiszen kicsin múlott, hogy ne legyen metrója a miskolciaknak. A Miskolc Adhatott blog cikke a vasgyári metró legendájáról a Borsod Online-on.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában