Helyi közélet

2016.10.12. 16:41

Egy általános iskolás is képes az újraélesztésre

Miskolc - Átlagosan 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szív­halál következtében.

Miskolc - Átlagosan 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szív­halál következtében.

„Térj be a mentőkhöz és távozz újraélesztőként!” elnevezéssel most vasárnap, az újraélesztés világnapján az Országos Mentőszolgálat Miskolci Mentőállomása megnyitja kapuját a lakosság előtt. Az érdeklődő felnőttek és gyerekek 9 óra és 17 óra között rövid és gyakorlatias újraélesztés-oktatásban vehetnek részt. Az ezen a napon országszerte megvalósuló program célja, hogy minél többen megtanulják az életmentés legegyszerűbb mozdulatait, és felhívják a figyelmet arra is, hogy a vészhelyzet felismerése, a gyors segélyhívás és az azonnali elsősegély életeket menthet.

Fél óra elég

– Mindenkit várunk! Fél óra alatt bemutatjuk és ki is lehet próbálni korszerű babákon az alapszintű újraélesztésnek a műveletét – nyilatkozta lapunknak Barta Tamás vezető mentőtiszt, a világnap miskolci koordinátora. – Ami életmentő, hiszen ha egy keringésmegállással bíró betegnél nem történik meg minél hamarabb az alapvető életműködéseknek a pótlása, akkor néhány perc elteltével beáll a biológiai halál. Az aktualitása az mindennek, hogy a hirtelen szívhalál vezető halálok, félóránként Magyarországon összeesik egy ember és hirtelen szívhalált hal.

Sokan segítenének

„Sokan segítenének, ám félnek, hogy kárt okoznak a bajban lévőn. Mire hívná fel a figyelmet?” – kérdeztük Barta Tamást.

– Akinél az újraélesztést végzik, az egy keringés nélküli beteg, akinek a legrosszabb az lesz, ha nem történik semmi és beáll a végleges állapotként a biológiai halál – magyarázta. – Ártani nem tudunk, a mellkaskompressziónál a bordatörésektől félnek, de megfogjuk tanítani, hogy miként lehet ezt korszerű mellkaskompresszióval elkerülni. Ezért is célszerű annak, aki érdeklődik a téma iránt, próbálják meg majd nálunk a babákon. A bordatöréstől nem kell félni, hiszen a túlélést nem befolyásolja. Csak élő embernél lehet az esetleges későbbi szövődményeket kezelni. Ha egy hirtelen szívhalál esetén úgymond minden klappol – van félautomata defibrillátor, segítséget hívnak, elkezdik az alapszintű újraélesztést –, 70 százalék is lehet a túlélés esélye.

Kiderült az is, hogy megyénkben mindennapos a szívhalál, és sajnos semmi nem történik a mentők kiérkezéséig: vagy a halál beálltát tudják megállapítani, vagy elkezdik az újraélesztést, de az már sikertelen.

Felvetettük, hogy a sportcsarnokokban, gyárakban, ahol defibrillátorok vannak, szinte senki nem ért hozzá.

– Ezt is bemutatjuk vasárnap – jelentette ki a vezető mentőtiszt. – A defibrillátor egy beszélő készülék, azaz semmit nem lehet vele elrontani, hiszen minden műveletet mond. Azt, hogy mit kell csinálni, így jóformán levezényli az újraélesztést. Fontos viszont, hogy amikor a sokkot leadjuk, akkor a kezelő személyzetnek – amely a sokk gombot nyomja – el kell engednie a beteget. Tény, hogy a korai defibrillálás nagy mértékben meghatározza a beteg túlélési esé­lyeit.

Két tényező

Ugyanis két tényező az, ami meghatározza a beteg túlélési esélyét: a jól végzett mellkaskompresszió és a korai defibrillálás.

– Ne felejtsük el, hogy ez lehet egy 50 éves ember, akinek el kell tartania a családját, és még dolgozni szeretne – hangsúlyozta Barta Tamás.

Úgynevezett defibrillátortérkép egyébként nincs megyénkről, de országos felmérés sincs. A bevásárlóközpontokban, sportlétesítményekben, gyárakban, az egyetemen elméletileg van ilyen készülék.

– Ahol van, ott matricával jelzik azt – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában