Helyi közélet

2016.10.05. 08:29

Borsodi orvos és nővér lehet az év Aranyanyuja!

Miskolc - Két borsodi nő is bekerült a Richter Aranyanyu Díj döntőjébe. Az elismerésre olyan, a kutatásban, egészségügyben és szociális szférában dolgozó nőket jelölnek, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük.

Miskolc - Két borsodi nő is bekerült a Richter Aranyanyu Díj döntőjébe. Az elismerésre olyan, a kutatásban, egészségügyben és szociális szférában dolgozó nőket jelölnek, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük.

A díjat, amelyet ezidáig 37 rendkívüli nő vehetett át, 2011-ben alapította Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt. Idén is több száz jelölés érkezett, melyekből kategóriánként négy-  orvosnők, pedagógusok, egészségügyi szakdolgozók és a szociális területen dolgozók- , tehát összesen 16 döntős Aranyanyut választottak ki, köztük kettő borsodi kiválóságot. A pályázat oldala a következőképp mutatja be a jelölteket:

ORVOSNŐ KATEGÓRIA -  Dr. Tóth Erzsébet

Dr. Tóth Erzsébet a miskolci Semmelweis Kórház Térségi Diagnosztikai Szűrőcentrumának tüdőgyógyász főorvosa. Évtizedek óta nézi a tüdőröntgeneket, mégis minden egyes esetben őt is megviseli, ha talál valamit. Mélységes megértéssel, empátiával kezeli a betegek és hozzátartozók bénultságát, mikor a diagnózist hallva nem értik, nem tudják, most mi következik, mit kell tenniük. Végtelen türelme van, elképesztően precíz és alapos, mert meggyőződése, hogy a jó terápia alapja a pontos kórisme felállítása. A doktornő természetesnek tartja, hogy nem csak továbbküldi, de követi is minden paciense útját a terápiában, attól a pillanattól kezdve, mikor diagnosztizálta, akkor is, ha nem ő foglalkozik vele a továbbiakban. Feladatának tekinti, hogy a beteg ne roppanjon össze, a lelket is tartja benne és a hozzátartozókban is, ha kell. "Nem azt mondja, hogy nem tud segíteni, hanem, hogy hol tud segíteni" – jellemzi őt munkatársa, és ez - nem túlzás!- az esetek többségében életmentő gesztus.

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓ KATEGÓRIA - Mágoriné Sinka Eszter

Mágoriné Sinka Eszter körzeti nővérként dolgozik egy miskolci háziorvosi rendelőben. Nem ismer lehetetlent, ha a betegekről van szó. Nem lehet véletlen, hogy őt jelölték legtöbben a díjra. Munkája nem ér véget a munkaidő lejártával, hiszen nem is tudna jól aludni, ha nem lenne teljesen biztos abban, hogy mindent megtett másokért. Rendelési idő után meglátogatja az idős pácienseket, ha egyedül nehezen boldogulnak, bevásárol, megfőz nekik, de nem egyedi eset, hogy kitakarít vagy a kert körüli munkákból veszi ki részét. Hospice nővérként szerzett szakmai tudását és tapasztalatait a mai napig sikerrel alkalmazza a körzetbe tartozó daganatos betegek életminőségének javítása terén. Folyamatosan továbbképzi magát, amivel még több területen tud majd segíteni a rászorulókon a jövőben. Valóságos adományhálózatot épített ki, melynek keretein belül összeköti a felajánlókat és a rászorulókat és számára nem kérdés, hogy a koordináción felül a logisztikában is számíthatnak rá. 2010-ben a felsőzsolcai árvízben ő maga is érintett volt, elmondása szerint ekkor értette meg igazán, hogy min mennek keresztül azok az emberek, akiknek nincs miből gondoskodni magukról, családjukról. Eszter egyfajta önkéntes angyal szerepet tölt be környezetében, mosolya, töretlen lelkesedése, fáradhatatlansága reményt ad mindenkinek, akivel kapcsolatba kerül.

A szavazás október 3-án kezdődött és október 30-a éjfélig tart. Szavazni minden kategóriában egy jelöltre lehet, a szavazás e-mailcím alapú, egy e-mailcímről kategóriánként egy szavazatot lehet leadni. Szavazatát erre a linkre kattintva adhatja le!

A nagyközönség november 10-én, a díjátadó gálán tudja meg, ki lesz 2016-ban a zsűri és a közönség 4-4 díjazottja, akik átvehetik a Richter Aranyanyu Díjat és a vele járó 200 000 forintos pénzjutalmat.

Mint minden évben idén is különdíjat ad át a Ridikül Magazin, így 9 Aranyanyu örülhet majd a kitüntető elismerésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában