Helyi közélet

2016.10.28. 13:32

90 szál gyertya után lesz-e 91?

Sátoraljaújhely - Nemrégiben ünnepelte megalakulásának 90. évfordulóját a Sátoraljaújhelyi Dohánygyári Fúvós­zenekar. A zenekar jelenlegi tagjai és karmestere azonban úgy vélik, lehet, a 91. születésnapot már nem lesz kikkel ünnepelni.

Sátoraljaújhely - Nemrégiben ünnepelte megalakulásának 90. évfordulóját a Sátoraljaújhelyi Dohánygyári Fúvós­zenekar. A zenekar jelenlegi tagjai és karmestere azonban úgy vélik, lehet, a 91. születésnapot már nem lesz kikkel ünnepelni.

Az tény, a zenekar sokkal szebb napokat is megélt. Szatmári György

Jubileum

– A zenekar elődje 1926-ban alakult, mondja Juhász István, a zenekar trombitása. – Azért jogelődje, mert az eredeti felál­lásban egy vonószenekar működött, csak később jöttek hozzá a fúvósok. Utánanéztünk, nincs még egy ilyen régóta működő amatőr zenekar a megyében, mint a miénk. Erre büszkék is vagyunk nagyon, csak az a baj, hogy a zenekarnak gyakorlatilag 25 éve nincs utánpótlása. Van ugyan fúvósképzés Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon is, de a végzősök elköltöznek a városból és zenélni nem járnak vissza. Nemrégiben volt a jubileumi koncertünk Sátoraljaújhelyen a színházban, arra hatalmas szervezőmunkával kellett összehívni a zenészeket, mert ha csak azok léptek volna színpadra, akik most is aktív zenekari tagok, akkor nagyon kevesen fújtuk volna a számokat. Az biztos, januárban még megtartjuk a szokásos újévi koncertünket Újhelyen, ami a 24. lesz a sorban, de hogy lesz-e jubileumi 25., azt nem tudom.

Kevesen vannak

– 200 olyan zenekari tag van, aki még él – mondja Szatmári György, a fúvószenekar karmestere. – Ezres nagyságrendű azoknak a száma, akik a 90 év alatt megfordultak a zenekarban. Ezek nagyon nagy számok, csak az a baj, hogyha most szólnának, hogy fel kellene egy nap múlva lépnünk, akkor talán ha tizennégyen lennénk.

Szatmári György még igen fiatalon kötelezte el magát a fúvószene mellett.

– Katonazenész voltam, a fúvószenét ott szerettem meg, és ez egy olyan szerelem volt, amiből máig nem sikerült kigyógyulnom, de ez nem is baj. 1968-tól vagyok a Sátoraljaújhelyi Dohánygyári Fúvószenekar tagja, ami már majdnem közel fél évszázadot jelent. Az tény, a zenekar sokkal szebb napokat is megélt. 1972-ben vettem át a zenekar irányítását. Az a társulat nagyon jól tudott indulókat, olyan igazi kivonulós zenéket játszani. Nem változtattam ezen rögtön, de idővel szép lassan kezdtem átformálni a repertoárt és klasszikus zenéket is bevettünk a műsorunkba. Sikerült együtt egy olyan zenekart megformálni, amelyik tud talpalávalót, kivonulós zenét és szórakoztató muzsikát is játszani. 30 tagúnál soha nem volt nagyobb a zenekar, ami egy átlagos középzenekari létszám. Ma ezt már nem tudjuk produkálni. Legutoljára 14-en vonultunk. Nem is szólt úgy a zenekar, ahogy annak kellett volna. A jubileumi koncert jól sikerült, az újévi koncertet még megtartjuk, utána majd meglátjuk. Az biztos, ilyen formában nem fog tudni továbbműködni a társulat.

Alapítvány működteti

– 1993-ban alakult a zenekart működtető alapítvány – mondja Kendi János kuratóriumi elnök. – A jubileumra készülve a szokásos feladataink mellett készítettünk egy, a 90 évet megörökítő kiadványt. Mindezek mellett összegyűjtöttük a még fellelhető, a zenekarhoz köthető tárgyakat, kottákat, hangszereket, fotókat és csináltunk egy emlékkiállítást. Azt tervezzük, később a tárlat anyagát átadjuk majd egy múzeumnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában