Helyi közélet

2016.09.22. 17:46

Tokaji Ősz: poharas világpremierrel

Tokaj-Hegyalja - Az idén 17 hegyaljai borászat részese a Tokaji Ősz 2016-nak, Hegyalja legexkluzívabb rendezvényének.

Tokaj-Hegyalja - Az idén 17 hegyaljai borászat részese a Tokaji Ősz 2016-nak, Hegyalja legexkluzívabb rendezvényének.

A Tokaji Ősz rendezvényei a kiscsoportos előre regisztrált kóstolásokon és gasztronómiai akciókon alapulnak: a fő cél, hogy az egész országban vigyék jó hírét vidékünknek a sokfelől érkező borkedvelők, inyencek és szakértők. Az 1700-as évektől az 1900-as évek közepéig mindig október végén zajlott a szőlőtermés betakarítása Tokaj-Hegyalján. Október 28-a, Simon-Júda – a szőlők védőszentjének napja – volt a nyitány: ezelőtt szüret hivatalosan nem kezdődhetett.

A Tokaji Ősz idei vendégeinek nem kell október végéig várni a szürettel, hiszen szeptember 25-én vasárnap a tolcsvai Oremus Birtokon szüretelhetnek.

„Borok, ízek, élmények, beszélgetések: egyikben sem lesz hiány szeptember 23. és 25. között a bor és gasztrokultúra rajongóinak találkahelyén” – mondja Tajthy Krisztina, a rendezvény szervezője. A borok és borászatok mellé sorakozott fel a Tokaj-Hegyalja 3 ikonikus étterme is, ahol szombati ebédjüket költhetik majd el a Tokaji Ősz vendégei a tematikus kóstolók előtt és után. A Tokaji Ősz idei szakmai vezetője, az idei év Borászok Borásza, Bacsó András lett az Oremus főborásza, Tokaj-Hegyalja egyik ikonikus birtokának vezetője. A főborász munkáját személyesen is láthatják a Tokaji Ősz 25-ei, vasárnapi programjának résztvevői.

A világhírű Gordon Ramsey nevéhez fűződő „MasterChef” portugál szériájának rettegett zsűrije, a Michelin-­csillagos Costes és Costes Downtown éttermek executive séfje, Miguel Rocha Vieira személyesen készíti el a különleges fogásokat a pénteki gálavacsorán, a tarcali Andrássy Rezidencia Télikertjében.

Maximális élményt

A tavalyi gálavacsorán debütált a Riedel Tokaji Furmint Pohár, mely Tokaj-Hegyalja méltán világhírű furmintjának íz- és aromajegyeit a lehető legtökéletesebben gyűjti és adja át, ezzel a maximális kóstolás élményét nyújtja. A Tokaji Ősz idén sem múlhat el világszenzáció nélkül! Elkészült az új furmintpohár, a Riedel Superleggero.

A Tokai Ősz helyszínei idén a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és a Béres Szőlőbirtok és Pincészet is – Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2015-ben. „A Sárga Borház különleges vonzereje, hogy bármikor ülhet az asztalod mellett a kedvenc borászod, aki ebédelni ugrott be hozzánk.” – mondják, és ebben a csodás miliőben fogyaszthatja szombati ebédjét a Disznőkó Szőlőbirtok közvetlen szomszédságában, szombati egész napos borkóstolók egyik csoportja.

A Szirmay−Waldbott kastély lesz Tolcsván a borbár helyszíne: az impozáns épület felújítása idén tavasszal fejeződött be, korábbi fényes estélyeit és összejöveteleit idézheti majd modern kori köntösben a szombati program.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában