Helyi közélet

2016.09.08. 22:32

Rádiós pályázatokról döntött, bírságot szabott ki, filmtámogatásról határozott a médiatanács

Budapest/Miskolc - Öt frekvenciapályázat ügyében döntött, két rádió és két tévé szolgáltatójára pedig pénzbírságot rótt ki eheti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amely egy dokumentumfilm munkálatainak anyagi támogatásáról is határozott - áll az NMHH által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Budapest/Miskolc - Öt frekvenciapályázat ügyében döntött, két rádió és két tévé szolgáltatójára pedig pénzbírságot rótt ki eheti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amely egy dokumentumfilm munkálatainak anyagi támogatásáról is határozott - áll az NMHH által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

A tájékoztatás szerint a vidéki kisközösségi rádiós pályázaton a karcagi és kiskunfélegyházi lehetőségre beadott mindkét ajánlatot alakilag érvényesnek ítélte a testület, amely elfogadta a Békéscsaba 88,9 MHz, a Győr 103,1 MHz és a Szombathely 88,4 MHz médiaszolgáltatási lehetőségek pályázati tervezetét; ezeket csütörtökön teszik közzé a testület honlapján.

Mint írták, a közösségi rádiók hatósági ellenőrzése alapján a miskolci székhelyű Szent István Rádió 95,1 szolgáltatójára 175 ezer forint bírságot szabott ki a testület, mert kevesebb magyar zenét, helyi közéleti műsort és több ismétlést tett közzé a szerződésében vállaltakhoz, illetve a törvényi előírásokhoz képest.

A budapesti Rádió Q szintén kevesebb közéleti, közszolgálati, kisebbségi, hírműsort, szöveges műsorszámot és a vállalt arculatának megfelelő műsorszámot, valamint több ismétlést tett közzé, mint ami a szerződésében szerepel, illetve a törvény közösségi rádiókra vonatkozó rendelkezése megszab, ezért 60 ezer forint bírságot kell fizetnie, közölték.

Megállapították, hogy a gádorosi Progádor TV a képújság műsora alatt május 25-én engedély nélkül vette át a Petőfi Rádió adását, az Őcsény TV pedig szintén a képújság műsora alatt március 25-én a szekszárdi Rádió Antritt műsorát, ezért a médiatanács a televíziók szolgáltatóit 20-20 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

A rádióműsor átvétele ugyanis két médiaszolgáltató hálózatba kapcsolódásának minősül, ami a médiatanács előzetes jóváhagyását igényli. Az érintett rádióknak nem volt tudomásuk a műsoraik átvételéről, ezért náluk nem állapítottak meg jogsértést - áll a közleményben.

Egyben hangsúlyozták: a médiatanács szankciói a szolgáltatók jövőbeni jogkövető magatartásának ösztönzését szolgálják, és a jogkövetkezmény típusát és mértékét minden esetben a fokozatosság és arányosság elve alapján, a konkrét ügy összes körülményére tekintettel határozza meg.

A médiatanács 830 ezer forintos támogatást ítélt meg Lukács Csaba filmrendező Ezredvégi emberkereskedelem - családegyesítés fordítóprogrammal munkacímen romániai árvaházakból a kilencvenes években külföldre kerültek gyökérkereséséről szóló dokumentumfilmjének helyszíni forgatásához.

A pályázó Székely Szeretetszolgálat Alapítvány a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázatának eheti fordulójában nyerte el a támogatást. A tervezett film egyik fő témája egy most 23 éves, Skóciában élő székelyföldi fiatalember küszöbön álló első találkozása lesz vér szerinti szüleivel, tudatták.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában