Helyi közélet

2016.09.10. 19:11

Pörgős ír kocsmazene a magyar keltáktól

Miskolc - A Paddy and the Rats hazatér: szombat este újra a CineFest vendége lesz.

Miskolc - A Paddy and the Rats hazatér: szombat este újra a CineFest vendége lesz.

Sztárzenekarok léptek és lépnek fel ezen a hétvégén a Szent István téren a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kísérőrendezvényeként. A szombati estét a Paddy and the Rats zenekar koncertje zárja. Az ír kocsmazenét játszó együttes majd minden évben fellép a CineFesten, de egyébként is hazajárnak, mert mindnyájan miskolci születésűek. A zenekar énekesével-gitárosával, Oravecz Kristóffal, azaz Paddy O’Rellyvel beszélgettünk.

Milyen érzés a CineFesten játszani?

Oravecz Kristóf: Nagyon jó. Mindig nagy élmény Miskolcra visszajönni, hiszen itt nőttünk fel. Sok barátunk van itt és nagy a rajongótábor, így különleges dolog. A CineFestre mindig hívnak, és mi mindig jövünk.

Miskolcról indultak, ma már az ország egyik legismertebb zenekara. Elárulja, milyenek voltak a kezdetek?

Oravecz Kristóf: Két zenekarból alakultunk. Együtt turnézott a két csapat, és olyan jól kijöttünk egymással, hogy úgy döntöttünk, együtt folytatjuk. Először csak amolyan bohóckodás volt, aztán egyre több dalt írtunk, a közönség pedig vevő volt a bulis, pörgős dalokra. Terjedt a hírünk, a Facebookon is sokan ránk találtak. Aztán egyre többet hívtak minket vidéki klubokba, majd a nagyobb fesztiválokra, ma már külföldre is.

Emlékszik a nagy áttörésre? Az időpontra, hogy „most már híresek vagyunk”?

Oravecz Kristóf: Nagyon fiatal voltam, 22 éves, amikor kezdtem, akkor sem, azóta sem foglalkoztam mással, csak a zenéléssel, ma is csak ebből élünk. Fokozatosan lettünk egyre ismertebbek, talán a harmadik lemez után, ami Tales From The Docks címen 2013-ban pörgött fel nagyon, akkor kezdtünk el nagyobb színpadokon játszani és videoklipünk is készült. De úgy érzem, még nincs vége az emelkedésnek. S talán az újabb lépcsőfok előtt állunk, hiszen most indulunk egy három hetes európai turnéra, amikor 22 nap alatt 20 koncertet adunk majd Németországban, Hollandiában, Csehországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Ausztriában. 1500 fős közönség előtt játszunk majd végig, ilyen még nem volt a zenekar életében.

Ír kocsmazenét játszanak. Miért épp ezt a műfajt választották?

Oravecz Kristóf: Úgy hívjuk, punk and roll, amibe folk elemeket is viszünk. Ehhez járul némi kalózos stílus, játszunk hegedűvel, banjóval, harmonikával, skót dudával, furulyával. Mindenképp pörgős zenét akartunk, és a punk zenekarok is inspiráltak bennünket, ehhez jött aztán hangulati elemként az ír népzene.

Amit ír neveken adnak elő. Miért is?

Oravecz Kristóf: Ez is egyfajta bohóckodás, nem kell komolyan venni. Ezeken a keresztneveken ismernek a rajongóink, bár én a Facebook­on a saját nevemen vagyok fenn.

A külföldi koncerteken tudják, hogy magyarok?

Oravecz Kristóf: Előfordult már, hogy írnek néztek. Ausztriában történt, hogy hallottak minket egymás között magyarul beszélni, kérdezték, ez milyen nyelv. Azt mondtuk, írek vagyunk, és ez eredeti kelta. Elhitték…

Paddy and the Rats. Miért döntöttek a név mellett?

Oravecz Kristóf: Azt szerettük volna, hogy mind a két műfaj benne legyen. A rats, azaz patkány, a punkra utal, azaz a műfaj mocskosságára, koszosságára. A Paddy pedig az írek védőszentjére, Szent Patrikra. A Patrikot Paddynek becézik, sokszor az angolok is ezen a néven csúfolják az íreket.

Mely dalokat hallja majd a CineFest közönsége?

Oravecz Kristóf: A negyedik lemezünk, a Lonely Hearts’ Boulevard anyagával turnézunk. Tavaly szeptemberben jött ki a húsz dal, a műsor egyik fele ebből válogat. A másik felében a slágereinket játsszuk az előző lemezekről, ezeket mindig követeli is a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában