Helyi közélet

2016.09.03. 10:06

Látható, kóstolható közmunka Miskolcon

Miskolc - Tarka árukínálattal és kóstolókkal találkozhatunk két napig Miskolc belvárosában.

Miskolc - Tarka árukínálattal és kóstolókkal találkozhatunk két napig Miskolc belvárosában.

Minden, mi szem-szájnak ingere megtalálható a harmadik alkalommal megrendezett „Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásáron” Miskolcon a Városház tér és a színház közötti szakaszon. Több mint száz település van jelen a pénteken nyílt és még szombaton is tartó rendezvényen, hogy bemutassa, mivel foglalkozik a közmunkaprogram keretében.

A szebb település egy forintunkba sem kerül." dr. Üveges István

Díszes forgatag

Nem valami száraz, számokkal átitatott és prospektusokkal alátámasztott, „klasszikus” kiállításra kell azonban gondolni, helyette igazi vásári forgatag fogadja a kilátogatókat. A faházakat mindenki feldíszítette a településére jellemző díszekkel, színekkel, mindenhol tarkállnak a hívogató zöldségek, ízléses kinézetű savanyúságok, lekvárok, kézműves termékek, és ami nem elhanyagolható: kóstoló, szinte minden mennyiségben. Ami pedig ízlik, azt a legtöbb helyen meg is lehet vásárolni.

Ennek megfelelően hatalmas volt az érdeklődés pénteken délután, a miskolciak nemcsak kóstoltak és vásároltak, de sokat kérdeztek, sőt volt, ahol tanácsot is kértek – és kaptak – a befőzéshez. Mint például Tiszatarján standjánál, ahol jól fogyott a szép zöldség és a paradicsomlekvár.

– 120 embert foglalkoztatunk a programban, hat hektáron termesztünk zöldséget, 12 hektáron energiafüzet, aminek köszönhetően egyetlen önkormányzati épületet sem kell gázzal fűteni. Az ártéren kiirtottuk a gyalogakácot, itt bivalyokat tartunk – sorolja Bögre Lajosné polgármester. De mi vagyunk az országban a három település közül az egyik, amely egy pilot programban vehet részt, és támogatással húsfeldolgozót építhetünk a következő egy évben. Van tehát mit megmutatnunk, ezért is vagyunk itt, már harmadszor a kiállításon.

A polgármester hozzátette: van lehetőségük értékesíteni a termékeiket, azonban ez nem céljuk. A termeléssel a saját lakosságuk permetezőszer-mentes élelmiszerét szeretnék előállítani.

Tavaly kezdték

Hejőpapiban tavaly kezdtek a termelésbe, és eddig az intézményi konyhákon, illetve a saját piacukon keresztül a lakosság számára használták fel a zöldségeket és savanyúságokat, meséli Ronkovics Zoltánné mezőgazdasági irányító. – De szeretnénk megjelenni a termékeinkkel máshol is, ehhez egy jó alkalom, hogy itt vagyunk a kiállításon és meg tudjunk magunkat mutatni – teszi hozzá.

Egészen más úton jár Arnót, ahol idén eddig az uborka­eladásból 1,5 millió forint bevételt realizáltak.

– Egy szabolcsi cég keresett meg minket, nekik értékesítjük, más településekkel összefogva. Nálunk van a válogató, tőlünk szállítják el az uborkát – mondja dr. Üveges István polgármester. – De a közmunkaprogramról elmondhatom, hogy a zöldségek termelése mellett nálunk valódi értékteremtés is megvalósul. A település szépítését, fejlesztését úgy tudjuk megvalósítani, hogy az arnótiaknak egy forintjukba sem kerül. Senki ne mondja hát nekem, hogy a közmunkások „csak a vizet gereblyézik” – summázza a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában