Helyi közélet

2016.09.27. 08:47

Foghíjas a hazai fogorvosi praxis

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van olyan magyar település, ahol 10 éve nincs fogorvos, megyénkben tucatnyi körzetbe keresnek szakembert.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van olyan magyar település, ahol 10 éve nincs fogorvos, megyénkben tucatnyi körzetbe keresnek szakembert.

Hejőkeresztúron és Ároktőn már 12 éve nem tudják betölteni a fogorvosi praxisokat – ezt olvashatjuk az Országos Alapellátási Intézet honlapján. De Boldva és Taktaharkány is szerepel a listán, ezekre a településekre is csaknem tíz éve nem találnak állandó fogorvost. Az ő esetük nem egyedi, hiszen 220–270 betöltetlen fogorvosi praxis van az országban. A szakemberek szerint Békésben, Nógrádban és Vas megyében a legrosszabb a helyzet. Az ok pedig egyszerű: a szakma elöregedett és nincs elég utánpótlás, a finanszírozás nem vonzó sem az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott rendelőben dolgozó, sem pedig az esetlegesen a megüresedett helyre pályázók számára. Valamint: a fiatalok inkább külföldre mennek vagy a magánszférában helyezkednek el.

A fiatalok külföldre mennek vagy visszaadják a szerződésüket. Dr. Hermann Péter

Ezt erősítette meg dr. Hermann Péter is, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke, aki szerint ideig-óráig helyettesítéssel meg lehet oldani a működést, de úgy véli, a rendszer elérte a tűréshatárt.

Nem lehet javítani…

– Nem beszélve arról, a probléma eljuthat arra a pontra, hogy már pénzzel sem lehet javítani a helyzeten – fogalmazott az elnök, amikor arról kérdeztük, hova vezethet a mostani állapot. – A fiatalok ugyanis vagy külföldre mennek vagy sokan visszaadják a szerződésüket és csak a magánellátásban dolgoznak, onnan pedig szinte lehetetlen visszacsábítani őket.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a hátrányos helyzetű települések betöltetlen praxi­sait mégis hogyan lehet vonzóvá tenni a fogorvosok számára. Dr. Hermann Péter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, ez nem elsősorban fogorvosi probléma, sokkal inkább a régiót, az ottani viszonyokat kellene vonzóbbá tenni.

Van vagy nincs?

„A mi javaslatunk azonban, hogy a háziorvosoknál bevezetett letelepedési és praxisjogvásárlási támogatás lehetősége a fogorvosok számára is legyen elérhető. A letelepedési támogatás 6 és 10 millió forint közötti összeg a jogszabály szerint, attól függően, hogy mióta betöltetlen a praxis, a praxisjog-támogatás mértéke pedig maximálisan 4 millió forint. Meg kell nézni, ez mennyire eredményes, ha nem, akkor új ösztönzést kell kitalálni” – fogalmazott.

Az elnöktől megtudtuk azt is, különösen a gyerek- és iskolafogászatokba nehéz orvost találni. Budapesten például 33 iskolafogászati praxis betöltetlen, ahogy dr. Hermann Péter fogalmazott, lasszóval kell fogni a szakembereket. A helyzetet nehezíti az ezen a területen felmerülő jogbizonytalanság is: van vagy nincs praxisjoguk az iskolafogászatoknak.

„Szerintünk egyértelműen jár a praxisjog az iskolafogászatok számára, ideje, hogy ezt az áldatlan állapotot rendezze a fenntartó. Amíg ez nem tisztázott, addig a praxist sem tudják eladni, hiszen nincs, aki megveszi. Ez egyértelműen oda fog vezetni, hogy sorra fogják elhagyni a rendszert a kollégák, aminek beláthatatlan következményei lesznek az iskolafogászati hálózat működésére” – magyarázta az elnök.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában