Helyi közélet

2016.09.03. 09:45

„Ezek lesznek életük legszebb évei. Ragadják meg a lehetőségeket!”

Miskolc - Több mint 2400 első­éves hallgató kezdi meg a tanulást a Miskolci Egyetemen.

Miskolc - Több mint 2400 első­éves hallgató kezdi meg a tanulást a Miskolci Egyetemen.

Személyes élményeit mesélte el a Miskolci Egyetem tanévnyitó ünnepségén az elsőéves hallgatóknak Torma András, az intézmény rektora. Kiderült, 41 évvel ezelőtt, amikor ő ült elsőévesként a szegedi József Attila Tudományegyetem tanévnyitóján, öröm és félelem érzése volt benne egyszerre. Örült, hogy egyetemista lett, de ugyanakkor félt, mert 300 kilométerre voltak a szülei és barátai.

Büszkék lesznek majd, hogy erre az egyetemre jártak." Torma András

– De aztán ezek voltak életem legszebb évei. Bevallhatom, sok minden voltam már, kisdobos, úttörő, egyetemi tanár, de a legbüszkébb a mai napig is arra vagyok, hogy egyetemi hallgató lehettem – fogalmazott a rektor. A fiatalokat azzal biztatta, olyan szakemberekké válnak itt, hogy büszkék lesznek az egyetemre, és a térségbe települt cégek szívesen fogadják majd őket. Jelezte: a Miskolci Egyetemen a jövő héttől több mint 10 ezer hallgató kezdi meg a tanulást, közülük több mint 2400-an elsőévesek.

Esküt tettek

A tanévnyitó ünnepségen a gólyák esküt tettek, majd képviselőjük átvehette a város jelképes kulcsát, amelyet Csiszár Miklós, Miskolc jegyzője adott át, ezzel a város ifjú polgáraivá fogadva a fiatalokat. Köszöntőjében hangsúlyozta: reméli, a mostani elsőévesek öt év múlva úgy döntenek, hogy továbbra is Miskolc polgárai maradnak és tudásukkal, munkájukkal a város fejlődését, építését szolgálják. Arra biztatta a diákokat, hogy egyetemi éveik alatt vegyenek részt az intézményben folyó tudományos kutatásokban és munkában, készüljenek arra, hogy diplomásként ők lesznek a város értelmiségei, de azért ne feledkezzenek el az élményekről és szórakozásról sem. Ezt persze csak mértékkel tegyék.

Ösztöndíjak

Az ünnepségen részt vett Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára is, aki fontos információkkal érkezett. Az egyik, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Miskolci Egyetem együttműködésének köszönhetően a bank 22 hallgatót támogat ebben a tanévben a Gazdaságtudományi Karon. Ezenkívül további 12 hallgató pályázhat az MNB országos, Közgazdasági Kiválósági Ösztöndíjprogramjára. A főtitkár arról is szólt, hogy a magyar forint 70 éves évfordulójára rendezett vándorkiállítás október 13-án a Miskolci Egyetemre érkezik. Végül jó tanácsokkal látta el a diákokat. Minden elemzés és kutatás azt mutatja, hogy a tanulásba befektetett energia biztosan megtérül, hangsúlyozta a főtitkár.

Lehetőségek

Kiss Máté, az intézmény Hallgatói Önkormányzatának elnöke is úgy fogalmazott: „ezek lesznek életetek legszebb évei.” Vázolta: az intézmény diákhagyományai több száz évre nyúlnak vissza. Itt a fiatalokra színes programok, sok újdonság és számos siker vár.

– Ragadjatok meg minden lehetőséget, tanuljatok, lássatok világot! – biztatta a fiatalokat az elnök.

Az ünnepség végén Chen Dongsheng professzor, a Pekingi Vegyipari Egyetem alelnöke Tiszteletbeli Doktori Oklevelet vehetett át a Miskolci Egyetem rektorától. Ezután az egyetem vezetői elismeréseket adtak át az intézmény munkatársainak.

- ÉM-HE -


Megkérdeztük az egyetemistákat

Megkérdeztük az egyetemi hallgatókat: Miért a Miskolci Egyetemet választotta? Mit vár az egyetemi évektől?

  • Szabó Zsolt: Kereskedelem és marketing szakos vagyok. Én a Berzeviczybe jártam, ott már tanultam ezeket a tárgyakat. Nagyon érdekel az eladás, a reklám, a marketing. Szeretnék majd sikeres marketingszakember lenni.
  • Illés Vivien Brigitta: A turizmus-vendéglátás szakot választottam, mert érdekel az utazás, és szeretek emberekkel foglalkozni. Szeretnék az egyetemen sok gyakorlati órán részt venni, hogy minél több tapasztalatot szerezzek.
  • Tuza Nóra: Turizmus-vendéglátás szakra jelentkeztem. Sok jót hallottam erről a szakról, és már 2–3 éve eldöntöttem, hogy ide jelentkezem. Szeretnék majd szállodában dolgozni, aztán saját kis panziót nyitni.
  • Varga Vivien Viktória: Pénzügy-számvitel alapképzésre jelentkeztem. Édesanyám is ebben a szakmában dolgozik, könyvelő, úgyhogy volt motivációm. Gondoltam, hogy nekem is jó lesz ez a szak. Bár nehéz lesz, de megbirkózom vele.
  • Csacsovszki Gyöngyi: Kereskedelmi és marketing alapképzésre járok. Több ismerősöm is dicsérte a Miskolci Egyetemet. Azért választottam ezt a szakot, mert úgy láttam, hogy talán ezzel sok lehetőségem lesz elhelyezkedni.
  • Torma Noémi: Pénzügy-számvitel szakra jelentkeztem, a kétéves felsőoktatási szakképzésre. Nagyon megtetszett a Miskolci Egyetem már a nyílt napon is, mert nagyon szép az épülete, van diákélet és jó a közösség. Az unokatestvérem is ilyen szakra jár Szegeden, úgyhogy tőle kérdezősködtem. Mondta, hogy nehéz ez a szak, de megéri, mert utána jó az elhelyezkedési lehetőség. Szinte bárhol el lehet helyezkedni, főleg cégeknél, és ha diplomám is lesz, akkor még jobb lesz az esélyem.
  • Elismerések

  • „Signum Aureum Universitatis” kitüntetés: dr. Lénárt László, dr. Nagy Lajos
  • Pro Universitate kitüntetés: dr. Bobok Elemér, dr. Szakály Dezső
  • A Miskolci Egyetem Érdemes Oktatója kitüntetés: Kissné Dányi Éva, dr. Ladányi Gábor, dr. Olajos István, Tóth Ferenc János, dr. Varga Gyula
  • A Miskolci Egyetem Kiváló Kutatója kitüntetés: dr. Less György, dr. Lukács Andrea
  • A Miskolci Egyetem Kiváló Dolgozója kitüntetés: Bátori Györgyné, Morvainé Ár Klára, Podhorszky Ágnes, Subáné Révész Katalin, Szőke Edit, Tolnai János
  • Rektori Dicséretben részesült: Kisfalusi Sándorné, dr. Vincze Dávid
  • Kancellári Dicséretben részesült: Bruncz Magdolna Violetta, Jenyó Andra, Ongai Zoltán, Sándor Andrásné, Tálosi Péter, Tóth András
  • Egyetemi Magántanár címet vehetett át: dr. Szöllősi-Nagy András
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában