Helyi közélet

2016.08.02. 15:15

Változatos műsort adtak a népdalosok Alsóvadászon

Alsóvadász - Magyar népdalokból álló összeállítások és népdalfeldolgozások is elhangzottak.

Alsóvadász - Magyar népdalokból álló összeállítások és népdalfeldolgozások is elhangzottak.

Az Alsóvadászi Községi Vegyes Kar és Alsóvadász Községi Önkormányzata hatodik alkalommal rendezte meg nemrégiben az Alsóvadászi Kórusfesztivált: a rendezvénynek 2010 óta minden évben a Tompa Mihály Általános Iskola ad otthont.

A fellépők

A tornaterem színpadán az alsózsolcai Szivárvány Vegyeskar, a borsodsziráki Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület Népdalköre, a felsőzsolcai Rozmaring Népdalkör, a homrogdi Napfelkelte Népdalkör, a Kisgyőri Népdalkör és a kisgyőri Tarsoly Együttes, a sajósenyei Lajtos Népdalkör, a szomolyai Rece Hagyományőrző Népdalkör és a házigazdák léptek fel.

A vendégeket Szemán János polgármester és Ádámné Mészáros Krisztina kórusvezető köszöntötte. A kórusfesztivál célja a település kulturális életének fellendítése, Alsóvadász megismertetése a környező településekkel, a hagyományőrzés, baráti kapcsolatok kialakítása a környékbeli népdalkörökkel, kórusokkal, népzenei együttesekkel. A fesztiválon zömében magyar népdalokból álló összeállítások és népdalfeldolgozások hangzottak el, de több csoport ízelítőt adott a többszólamú egyházi és világi kórusművek világából is. Minden énekegyüttes változatos, színvonalas műsorral készült. A legkülönlegesebb hangzás a kisgyőrieké volt, hiszen a kiváló népzenészekből és népdalénekesekből álló Tarsoly Együttes többféle népi hangszert is megszólaltatva kifinomult ízléssel ötvözte a népzenét a modern zenei stílusokkal. Alsóvadászon a többszólamú éneklésnek van hagyománya, hiszen 1859 óta majdnem 150 éven át református férfikar, majd a ’90-es években református vegyes kar, az általános iskolában pedig több generáción át gyermekkar működött. A hét éve alakult községi vegyes kar elődei hagyományát szeretné folytatni a többszólamú kórusénekléssel. Külsejükben megújulva, első ízben viselték az önkormányzat támogatásával készült egyenruhájukat. A szombati alkalomra a kórusvezető sérülése miatt egykori tanára, Kormány Attila nyug. középiskolai ének-zene tanár és karnagy, az Avasi Református Templom kántora készítette fel és vezényelte az alsóvadászi énekkart. Zongorán kísért dr. Romhányi Róbert.

Mint minden évben, az önkormányzat ebéddel, a kórus házi süteményekkel vendégelte meg a szereplőket. A rendezvényt közös örömzenélés, táncos mulatság zárta.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában