Helyi közélet

2016.08.10. 14:58

Tompa Tamás: "Az olimpián senkinek sincs fix helye"

Miskolc - Interjú Tompa Tamással, a Földes Ferenc Gimnázium diákjával, aki a Nemzetközi Fizika Diákolimpián ezüstérmet szerzett.

Miskolc - Interjú Tompa Tamással, a Földes Ferenc Gimnázium diákjával, aki a Nemzetközi Fizika Diákolimpián ezüstérmet szerzett.

Tompa Tamás, a Földes Ferenc Gimnázium diákja ezüstérmet szerzett a Nemzetközi Fizika Diákolimpián. Az Észak-Magyarországnak elárulta, ő nem egy-egy versenyre készül, hanem nagyon érdekli a fizika, és folyamatosan ezzel foglalkozik.

- Milyen érzés volt, amikor megtudtad, hogy ezüstérmet nyertél a Nemzetközi Fizika Diákolimpián?

Tompa Tamás: Körülbelül erre számítottam, de mielőtt kimondták a nevemet, már tudtam, hogy ezüstérmet kapok. Az eredményhirdetésen az ültetés ugyanis úgy történt, hogy mindenki kapott egy bizonyos színű lapot, amin a neve szerepelt. Ez alapján kellett beülnünk az egyes szektorokba. Tehát előre ki lehetett találni, hogy ki milyen érmet kap.

- A feladatok megoldása után számítottál arra, hogy meglesz az ezüstérem?

Tompa Tamás: Azért gondoltam, hogy az ezüst meglesz. Sikerülhetett volna jobban is, de igaz, rosszabbul is.

- Tavaly bronzérmet szereztél a fizika diákolimpián, akkor azt mondtad, hogy a következő olimpián ezüstöt szeretnél. Akkor végül is teljesült a cél.

Tompa Tamás: Igen. Akkor két ponttal maradtam le az ezüstéremről. Most jobb eredményt értem el, az ezüst­érmesek középmezőnyében végeztem.

- Az idén hol rendezték, és milyen volt a szervezés?

Tompa Tamás: Svájcban, Zürichben volt a diákolimpia. A szervezés az egy kicsit furcsának tűnt. A programok nem mentek gördülékenyen, volt, hogy nem tudták mivel kitölteni az időt. Felvittek bennünket például kirándulni egy hegy tetejére, és ott egy órát várakoztunk. De az is furcsa volt, hogy az éremhez járó oklevelet nem kaptuk meg. Az valahol van. Azt mondták a szervezők, hogy majd megkapjuk.

- Hány diák kapott érmet?

Tompa Tamás: 160–180 körül.

- A magyar csapat milyen eredményt ért el ezen a diákolimpián?

Tompa Tamás: Lett egy arany, három ezüst és egy bronz. Mindenki kapott érmet.

- Hogy zajlott maga a verseny?

Tompa Tamás: Egy hétig voltunk Svájcban, ebből két nap szólt a feladatok megoldásáról. Elméleti és kísérleti feladatokat is kaptunk. Az elméleti rész 3 feladatot jelentett, de ezek több kisebb részből álltak. Volt tirisztorral kapcsolatos kérdés, ami egy nemlineáris áramköri elem, talán ez volt a legérdekesebb, és kaptunk a CERN részecskegyorsítóval és a részecskedetektorokkal kapcsolatos feladatot is. A kísérleti rész két részből állt. Az egyiknél egy megadott méréseljárás alapján kellett ellenállást mérni, a második kísérletben fázisátalakulásokat lehetett modellezni.

- Az elméleti vagy a kísérleti feladatokat szereted jobban?

Tompa Tamás: Általában az elméletet szeretem jobban, de ha a kérdés a mostani olimpia feladataira vonatkozott, akkor körülbelül ugyanannyira szerettem őket.

- Amikor a magyar csapat tagjaként felkészültél az olimpiára, hasonló feladatokat gyakoroltatok? Esetleg nehezebbeket vagy könnyebbeket?

Tompa Tamás: A válogató 2 vagy 3 fordulóból áll, ott 3 nap alatt 20 órát versenyzünk. Hasonló jellegű feladatokat kapunk, mint az olimpián, de inkább nehezebbeket és gondolkodtatóbbakat. A másik felkészülés a magyar–román előolimpia. Az egyik évben Magyarországon rendezik, a másik évben Romániában. Ez sokkal nehezebb verseny, mint az olimpiai válogató, és egy kicsit más stílusú is.

- Mennyire nehéz bejutni az olimpiai csapatba?

Tompa Tamás: Sokan járnak országos fizikaversenyekre, de a válogatóversenyen már csak 20-an vagyunk. Az országos versenyek teljesen más stílusúak, és ott kevesebbet is kérnek, mint a diákolimpián. Az olimpián matekból is sokkal többet kell tudni.

- Nyilván nem számoltad, de körülbelül hány órát, hány napot kell arra szánni, hogy valaki ott lehessen a diákolimpián?

Tompa Tamás: Mindennap több órát kell fizikázni. Persze én ezt szeretem, tehát nem megerőltető számomra, ha ezzel kell foglalkoznom. Ebben benne van az is, amikor nem a versenyfeladatokkal foglalkozom, hanem a fizikának egy olyan területével, ami engem nagyon érdekel. Tanév közben délelőtt tanítás van, délután jut idő a fizikára. Járok olimpiai szakkörre Miskolcra és Pestre is. A fővárosban hétfőn van olimpiai szakkör, kedden pedig mérési szakkör. Az utazgatás elég fárasztó, a vonatok sem közlekednek pontosan. Előfordult, hogy télen este 11 óra után értem haza. Ez havi 4 utazást jelent körülbelül.

- Neked a fizikának melyik része tetszik a legjobban? Melyik területével szeretnél majd foglalkozni?

Tompa Tamás: A fizika olyan tudományág, amelynek, nagyon sok területe van. De vannak olyan témák, amelyeket még az olimpián sem kérdeznek. Tehát sok mindent nem ismerek még, de az egyetemen lesz időm eldönteni, hogy merre indulok. Most a fizika minden részét egyformán szeretem. Főleg azokat, ahol a fizikának több területe összefonódik.

- Miért pont a fizikával kezdtél el komolyabban foglalkozni?

Tompa Tamás: Amikor általános iskolás voltam, szerettem a matekot és a számokat, aztán jött a fizika, és az még jobban megtetszett. A fizika is matematikát használ, de az egyenleteknek talán több jelentésük van. Ott az egyenletek valós dolgokat írnak le.

- Érettségi után merre tovább?

Tompa Tamás: Ezen még nem sokat gondolkodtam. Nézegettem a külföldi egyetemeket is, az itthoni egyetemek közül az ELTE vagy a BME, ami szóba jöhet. Fizikus szeretnék lenni.

- Vannak olyan fizikapéldák, amelyek neked is gondot okoznak, és tanári segítséget kell kérned?

Tompa Tamás: Vannak trükkösebb feladatok, amelyekhez jó logika kell, hogy meg lehessen oldani, de általában sikerül, rájövök a megoldásra.

- Mire jók a versenyek?

Tompa Tamás: Szeretek versenyekre járni. Motiválnak a megméretések, és sok más városba, országba lehet utazni. Kifejezetten egy-egy versenyre nem szoktam tanulni. Szívesen foglalkozom a fizikával, szívesen oldok meg feladatokat, mert nagyon érdekel. Ha pedig van egy verseny, arra elmegyek. Ha bejutok a döntőbe, én annak is örülök.

- Mi a következő célod, amit el szeretnél érni?

Tompa Tamás: Ezen még nem gondolkodtam. Egyelőre kipihenem magam az olimpia után. Azt tudom, hogy jövőre is szeretnék bejutni az olimpiai csapatba.


Eredmények

9. osztály:

Mikola Sándor Országos Fizikaverseny 2. hely

10. osztály:

Dürer Verseny Fizika kategória 2. hely

Szilárd Leó Országos Fizikaverseny: 2. hely

Mikola Sándor Országos Fizikaverseny: 1. hely

Román-Magyar Előolimpia: Dicséret

46. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia: Bronzérem

11. osztály:

Dürer Verseny Fizika kategória: 1. hely

OKTV fizika: 2. hely

Szilárd Leó Országos Fizikaverseny: 6. hely

Eötvös-verseny: II. díj

Román-Magyar Előolimpia: 1. hely

47. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia: Ezüstérem.

Felkészítő tanárai: Zámborszky Ferenc, Kovács Benedek, Pál Mihály

kiskeretes


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában