Helyi közélet

2016.08.11. 08:42

Szakképzési centrumok: A háromból csak egy igazgató maradhatott Borsodban

Miskolc, Ózd, Szerencs, Tiszaújváros - Vajon miért nem hosszabbították meg a szakképzési centrumok vezetőinek kinevezését?

Miskolc, Ózd, Szerencs, Tiszaújváros - Vajon miért nem hosszabbították meg a szakképzési centrumok vezetőinek kinevezését?

Két megyénkbeli szakképzési centrum főigazgatója sem kapta meg a következő tanévre a kinevezését, tudta meg az Észak-Magyarország a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

Nem, nem. Igen

A Miskolci Szakképzési Centrum eddigi főigazgatója Kovács János volt, aki a minisztérium közlése szerint a centrumhoz tartozó egyik tagintézmény vezetőjeként folytatja munkáját. Jelenleg Tátrai István József szakmai főigazgató-helyettes látja el a vezetői feladatokat. A Szerencsi Szakképzési Centrum élén szintén változás történt. Itt Jakab Dénes lett a főigazgató, aki korábban a tiszaújvárosi Brassai Szakképző Iskola vezetője volt. Alvári Ferenc, a korábbi főigazgató pedig pedagógusként folytatja a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolában. Egyedül az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója, Tóth Béla kapta meg újra a főigazgatói kinevezését. (Megyénkben ez a három szakképzési centrum működik.)

Csak egy évre

A Nemzetgazdasági Minisztérium (a szakképzéssel foglalkozó középiskolák fenntartója) lapunk kérdéseire válaszolva azt írta:

„A főigazgatói megbízások 2015. július 1-jétől egy évre, 2016. július 1-ig szóltak. A megbízások lejárta okán írtuk ki a főigazgatói munkakör betöltésére szóló pályázatokat. Azok elbírálásának eredményeként a szakképzési centrumot vezető főigazgatók személyében – az egyéves szakmai munka értékelését követően – történt változás a jogszabályi előírásoknak megfelelően zajlott.”

Azt azonban nem írták meg, miért nem kapott kinevezést a két főigazgató, pedig kérdeztük.

Alvári Ferenc azt mondta lapunknak, indoklást ő sem kapott. Rajta kívül egy másik pályázó is volt a főigazgatói posztra, és őt választották. Kerestük Kovács Jánost is, de nem tudtuk telefonon elérni.

Magának ítélte?

Egyik olvasónk azonban épp ezzel a témával kapcsolatban írt levelet. Ő úgy tudja, hogy „uniós forrásokból kaptak eddig alternatív középiskolák pályázat útján felnőttképzésre pénzeket. Ezekre pályázni kellett, és a munkaügyi központokon keresztül bonyolódott a dolog. Idáig jól működött az egész, sok, nem állami iskola pályázott és kapott lehetőséget. De ebben az évben az állam majdnem minden pályázatot magának ítélt meg, a szakképzési centrumait jelentősen megterhelve, a magániskolákat pedig nehéz helyzetbe hozta. Ezeket a képzéseket viszont nem tudják elindítani, mert nincs rá apparátusuk, és már régen el kellett volna kezdeni a tanfolyamokat. Úgy hallottam, a szakképzési centrumok vezetőit ezért most leváltják.”

Ezzel kapcsolatban Alvári Ferenc lapunknak azt mondta: mindez feltételezés. Egyes képzések azért nem indultak, mert nem volt megfelelő számú jelentkező.

Megkérdeztük ugyanakkor a minisztériumtól is, igaz-e a felvetés. Mint írják, „nem igaz az az állítás, miszerint minden pályázatot magának ítélt az állam. Az ajánlattételi felhívásra beérkezett pályázatok elbírálása eredményeként állami és magán fenntartásban lévő felnőttképzést szervező képző intézmények egyaránt sikeresen nyertek uniós támogatásból finanszírozható képzések megszervezésére lehetőséget. A munkaerőpiacon történő elhelyezkedést segítő képzések az év bármely szakában indíthatóak, a felnőttképzést szervező képző intézmény ajánlattételi felhívásában vállalt minimális létszám megléte esetén”.

Állami feladat

A minisztérium hangsúlyozza: a szakképzés megvalósítása alapvetően az állam feladata és felelőssége, ezért az állam saját intézményei támogatását követően van lehetőség csak a nem állami fenntartású intézmények szakképzésbe történő bevonására. A minisztérium és a szakképzési centrumok az eredményes együttműködésre törekednek a magán és egyházi fenntartású intézményekkel. „Tehát nem célunk a magán fenntartásban lévő intézmények működésének ellehetetlenítése” – fogalmaz a minisztérium.

Miért indítják a képzést?

Az Európai Unió által biztosított forrásokból folyamatosan indítható képzések célja:

a munkaviszonyban állók, a munkahelyüket vesztett, vagy tanulmányaikat befejezett álláskeresők munkaerőpiaci képzésben való részvételének támogatása

az első vagy ismételt munkába állás, illetve a munkahelyek megtartásának elősegítése a munkaerőpiaci igényekhez igazodó ismeretek megszerzésének biztosításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában