Helyi közélet

2016.08.18. 08:46

Lakbéremelés Miskolcon. De mire?

Miskolc - Az önkormányzati lakások bérlői levelet kaptak az elmúlt napokban, január elsejétől emelkedik a lakbér.

Miskolc - Az önkormányzati lakások bérlői levelet kaptak az elmúlt napokban, január elsejétől emelkedik a lakbér.

„Nincs takarítója a lépcsőháznak, a negyediken szaladgálnak a patkányok, a két épület közti átjáró bűzlik a vizelettől, a hajléktalanok ugyanis ott végzik el a dolgukat. Persze, jó esetben, ha nincs szerencsénk, akkor bejönnek a lépcsőházba” – panaszolta egyik olvasónk, aki Miskolcon, a Király utca egyik önkormányzati bérlakásában él. Elmondta azt is, hiába jelzik a gondjukat az ingatlangazdálkodónak, nem változik a helyzet. Éppen ezért háborította fel – és a többi önkormányzati lakás bérlőjét is – az a levél, amit a napokban kaptak a MIK Zrt.-től. Ebben az áll, hogy január 1-től emelkedik a bérleti díj, átlagban mindenkinek háromezer forinttal. Panaszosunk garzonban él, ő eddig 15 ezret fizetett havonta, jövő év elejétől majd 18 ezret kell, szomszédjának 20 ezer helyett 24 ezer forint lesz a lakbére.

– Nem lenne ezzel semmi baj, megemelik, kifizetjük. A gond az, hogy az ingatlankezelő semmilyen felújítást nem végez, nem értem, akkor miért a díjemelés. Ráadásul minket besoroltak az 1-es kategóriába, ami abból a szempontból érthető, hogy a Király utca belváros, de a körülmények nem felelnek meg ennek a besorolásnak – fogalmazott.

Felelős gazdálkodás

Hasonló problémával mások is megkeresték lapunkat, kifogásolva, hogy áprilisban a lakbérövezetek és a lakbérek változtatásáról döntött a miskolci testület, többek között arról, hogy január elsejével megemelik a bérleti díjakat. „Ez azért is érdekes, mert a törvény szerint a lakbér kikerül az áfakörből, így elvileg kevesebbet kellene fizetnünk. De a MIK ezt korrigálta, így most többet fogunk… Mi egy 55 négyzetméteres lakást bérlünk, eddig 24 ezer forint volt a bérleti díj havonta, most 26 900 lesz. Ez brutális emelés” – fogalmazott az egyik bérlő.

A panaszokkal megkerestük a MIK Zrt.-t is: arról érdeklődtünk, mi indokolta az emelést. „A felelős gazdálkodás, amelynek része a magas komfortfokozatú lakások piaci alapon történő bérbe adása. Amennyiben ez nem így lenne, az az önkormányzati vagyon elherdálását, áron alul való bérbeadását jelentené” – kaptuk a választ a MIK Zrt. lakáshasznosítási irodájától.

Arra is kíváncsiak voltunk, miért nem érvényesül az áfacsökkenés a bérleti díjban. „Ez egy technikai változás, a bérleti díj alakulására nincs hatással, az árképzésben nem érvényesül. Ugyanis a lakásbérlet áfamentessé tétele azt is eredményezi, hogy a lakásokkal kapcsolatos kiadások áfatartalmát nem vonhatjuk le a bérleti díjból” – magyarázták. Hangsúlyozták azt is, nincs árban érvényesíthető csökkentés, a miskolci ingatlanpiacon az albérleti árak az utóbbi években emelkedtek.

Rendeleti változás

2016. május 1-től azok, akik új pályázók, tehát ez után az időpont után létesítettek bérleti viszonyt, már a módosított bérleti díjat fizetik. A MIK szerint óriási az érdeklődés a bérlakások iránt, ami azt mutatja, áraik megfelelők.

A jelenleg is érvényes szerződéssel rendelkező bérlőknek 2017. január 1-ével lép életbe a módosított bérleti díj, amiről már tájékoztattuk is őket.

Öt helyett három övezet

Az ingatlankezelő lakáshasznosítási irodája hangsúlyozta azt is, az önkormányzati lakások bérleti díjai évek óta nem változtak Miskolcon. „Viszont az ez évi, illetve jövőre életbe lépő módosítás után is azt mondhatjuk, áraink úgy változnak, hogy továbbra is kedvező ajánlattal vagyunk jelen az ingatlanpiacon” – fogalmaztak.

Mi alapján sorolták be az övezeteket? – kérdeztük. „A korábbi öt övezetből lett három, mert az öt övezet mára értelmetlenné vált. Vállalatunk régóta arra törekszik, hogy értékes, piacilag hasznosítható bérlakásállománnyal rendelkezzen, kínálatát a bérlők igényeihez igazítsa, amelyben ma már nincs ötféle kategória. A korszerű ingatlangazdálkodást és a piaci viszonyokat figyelembe véve három övezetre osztható a városban található bérlakás­állományunk, amelyben a belvároshoz való közelség és a komfortosság szerint osztályoztunk. E mellett érvényesülhet a bérlemény adottságai szerint lakbérkedvezmény vagy bérbeszámítás is” – válaszolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában