Helyi közélet

2016.08.13. 09:58

"Egy fillért sem kaptunk"

Borsod-Abaúj-Zemplén - Háborognak a dajkák. Nekik miért nem jutott bérkiegészítés és fizetés­emelés?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Háborognak a dajkák. Nekik miért nem jutott bérkiegészítés és fizetés­emelés?

Az önkormányzati fenntartású óvodák dajkái is nagyon várják a helyettes államtitkár által beígért bérkiegészítést és béremelést, de egyelőre sok településen hiába reménykednek.

Az összeget az államnak kellene biztosítania. Makár Barnabásné

Levelet kapott szerkesztőségünk az egyik miskolci óvoda dajkáitól. Azt írják, a köznevelésért felelős államtitkár helyettes hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy a pedagógusok munkáját segítő dolgozók (köztük a dajkák is) kétszeri 35 ezer forintos bérkiegészítést kapnak, valamint 7+3 százalékos béremelést.

„Megalázó”

„Ami megalázó a mi számunkra, hogy ez csak a Klikhez tartozó óvodákra és azok dajkáira vonatkozik, az önkormányzati fenntartású óvodák dajkái csak akkor kapják meg, ha az önkormányzat ki tudja gazdálkodni a költségvetésből. Így mi, miskolci dajkák egy fillér bérkiegészítést sem kaptunk, és mindenki csak ködösít, mellébeszél. A „klikes” és az egyházi óvodák dajkái már meg is kapták a pénzüket! Az a felháborító az egészben, hogy különbséget tesznek közöttünk, pedig ők sem végeznek jobb és másabb munkát, mint mi. Arról mi nem tehetünk, hogy önkormányzati intézményben dolgozunk. Úgy érezzük, hogy ez a pénz minket is megillet!” – fogalmaznak levelükben a miskolci dajkák. Azt kérdezik: „Erre vajon lesz majd forrás? A Klik is az államtól kapta a bérpótlékra és a béremelésre a pénzt, akkor az önkormányzat miért nem kapja meg?”

Fura helyzet

Problémájukat tolmácsoltuk a miskolci önkormányzat felé, de válasz egyelőre nem érkezett. A Pedagógusok Szakszervezete miskolci, óvodai titkárától, Makár Barnabásnétól azonban megtudtuk, nem új keletű problémáról van szó, országszerte háborognak az önkormányzati intézményekben dolgozó, pedagógusok munkáját segítő alkalmazottak. Miskolcon még az a fura helyzet is kialakult, hogy az iskolákban dolgozó iskolatitkár például megkapta a bérkiegészítést és a bérpótlékot, mert a Klik alkalmazottja, de a takarítók, a konyhai dolgozók és a portás már nem, mert ők január 1-jéig még a Miskolci Közintézmény-működtető Központ alkalmazottai.

Makár Barnabásné jelezte: már tárgyalt ebben az ügyben Kiss Gáborral, Miskolc oktatásért is felelős alpolgármesterével, aki azt mondta, érzik a dolgozók problémáját, és keresik a megoldást, a szükséges önkormányzati forrást.


Ezt mondta

Sipos Imre helyettes államtitkár: „Idén kétszer 35 ezer forint béren kívüli juttatást kapnak a nem pedagógus végzettségű, nevelést és oktatást segítő dolgozók, az első összeghez még a nyáron hozzájutnak. 2017. január elsejétől 7+3 százalékos béremelést is biztosítunk, 7 százalékot e dolgozói kör minden tagja megkap, 3 százalékot pedig differenciáltan lehet szétosztani.”

Nem is tudnak róla

– A köznevelési államtitkárság még az április 20-ai sztrájk előtt jelentette be a kétszer 35 ezer forintos bérpótlékot a pedagógusok munkáját segítő dolgozók számára, hiszen a PSZ ezért küzdött, de másnap már azt is bejelentették, hogy csak a Klik által fenntartott intézményekben tudják ezt biztosítani. A PSZ garantált béremelést is szorgalmazott, így született meg a döntés a 3–7 százalékos emelésről. Az ehhez szükséges összeget azonban az államnak kellene biztosítania – vélte az érdekvédő.

Több megyénkbeli település polgármesterét is felhívtunk, hogy tudták-e biztosítani az óvodai dolgozók bérpótlékát és béremelését, de szinte mindenütt azt válaszolták, erről ők nem is tudnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában