Helyi közélet

2016.08.28. 12:01

Egésznapos mesevilág a Papszeren

Miskolc - A Szávitri Alapítvány szombaton rendezte meg az I. Aranyalma Mesenapot a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületében.

Miskolc - A Szávitri Alapítvány szombaton rendezte meg az I. Aranyalma Mesenapot a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületében.

Ez az első aranyalma miskolci mesenapunk. Az egész nap a mesék és csodák kertjében tellik - mondta érdeklődésünkre Ábrahámi Andrea, a Szávitri Alapítvány alelnöke. - Mindent a mesék köré szerveztünk! Mi önkéntes mesélőként a meseköszpont alapítványnak a tagjai vagyunk, állami gondoskodásban élő gyermekeknek szoktunk járni mesélni. A mesének nagyon nagyon sok jó hatása van szellemre, lélekre. Nagyon hasznosak, ám nagyon elfelejtődtek az élőszavas mesék. Próbáljuk mindezt feléleszteni és azt gondoltuk, hogy ezt meg is mutatjuk Miskolcon is.

Andrea arról is beszélt, hogy a mese eredeti műfaja az nem gyerekeknek szólt, hogy egykor összejött a falu, és amíg a gyerekek ébren voltak, addig mentek a finomabb történetek, a tündéármesék. Aztán mikor elaludtak a gyerekek, utána jöhettek a pajzán mesék. Abban élték ki a pletykákat, meg hogy ki kivel... Ez abszolút felnőtt műfaj volt, ám a meséket nullától a halaálos ágyig lehet mesélni.

Délelőttől napestig

- Ezt a napot is úgy szerveztük, hogy mindenki jól érezze magát, ezért a napot három blokkra osztotuk - tudtuk meg az alapítvány alelnökétől.

Délelőtt a (nagyon) kicsiket várták, délután aztán két mesélő, délután Bajzáth Mária és Agócs Gergely az élőszavas mesélést és a népi hagyományos mesemondást mutatta be, majd este "Így kell gyertyát tartani" című előadás volt, amit pajzán meséket takart. A napot táncház zárta.

Az 5 éves Juhász-Nagy Lilivel természetesen még szombaton délelőtt beszélgettünk.

- Szeretem a magyar népmeséket, meg a hercegnős meséket leginkább - árulta el. - Az aranyhal és a jégvarázst, hamupipőkét. Azokat is! Nézem is őket, mert még nem tudok olvasni és még nem is járok iskolába. Anya szokott nagyon sokféle meséből mesélni. A tefonról is felolvassa a békakirályfit, de az ovónénik is mesélnek. Szoktunk mesékről beszélgetni és a bartnőmmel nagyon sok meséskönyvet nézegetünk.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában